Avto
447 ogledov

Kdaj vas bo Darsov nadzornik zagotovo ustavil?

Vinjeta Bralka
Kako s potečeno vinjeto pretentati Darsovega nadzornika? Ni tako enostavno, saj pri nadzoru prometa uporabljajo nekaj učinkovitih taktik.

Bralec nam je poslal fotografijo, ki jo je opazil na parkiranem avtu z italijanskimi registrskimi tablicami. Voznik je tedensko vinjeto sicer nalepil, a le njen zgornji del, tako da se je vinjete še vedno držala folija z oznakami. Morda jo je nameraval odlepiti in uporabiti še na kakšnem vozilu ali pa si je tako olajšal delo pri odstranjevanju. Tako nameščena vinjeta ne bi pretentala morebitnih nadzornikov.

Darsovi nadzorniki imajo pristojnosti prekrškovnega organa (tako kot policija in finančna uprava), zato smejo pri nadzoru zaustavljati voznike. V praksi je tako, da ob pomoči daljnogleda prvi nadzornik na izvozu z avtoceste ali na čelnih cestninksih postajah spremlja promet ter skuša dognati, ali ima vozilo nameščeno letno vinjeto.

Če posumi, da vozilo nima nameščene vinjete, sporoči drugemu nadzorniku, naj vozilo ustavi. Pozor, zelo velika verjetnost, da vas bodo ustavili, je tudi, ko imate nameščeno tedensko ali mesečno vinjeto, smo izvedeli neuradno iz vrst nadzornikov. Darsovec želi namreč na ustavljenem avtu preveriti rok veljavnosti vinjete. 

DARS | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Darsovi nadzorniki so sicer pri svojem delu navajeni vsega hudega, predvsem  trobljenja in gestikuliranja mimovozečih voznikov. Ne poznajo pa milosti do tistih, ki se peljejo mimo nadzornika in se ne odzivajo na znake, naj ustavijo. Ker imajo Darsovci pooblastila uradne osebe, je kazen za takšno početje 500 evrov in pet kazenskih točk. 

Boste zamenjali vinjeto? Kaj morate paziti?

Ker prihajajo dnevi najbolj intenzivne menjave vinjet na vetrobranskih steklih, velja ponoviti nekaj pravil:

- Vinjeta mora biti obvezno nameščena na vetrobranskem steklu vozila, izjeme veljajo le za motorna kolesa in za vozila, za katere mora lastnik predložiti uradno potrdilo, da to ni dovoljeno.

- Najbolj primerna mesta za vinjeto so zgornji ali spodnji levi rob stekla (pred voznikom) ali pri vetrobranskem ogledalu. Darsovci tolerirajo tudi namestitev na desnem robu. 

- Za odstranjevanje stare vinjete si pomagajte z namenskim strgalom, zelo pomaga tudi, da je vinjete pred tem topla. Pazite na čistočo podlage in ne poskušajte popravljati že nalepljene vinjete, saj jo boste poškodovali in izničili veljavnost.

dezurni@zurnal24.si