Avto
4275 ogledov

Kdor vozi pijan, gre na delo v mrtvašnico

Etilometer meritev alkohola Profimedia Etilometer
Radikalen, a učinkovit način za zmanjšanje števila voznikov, ki alkoholizirani sedejo za volan vozila.

Moldavija je našla precej radikalen, a tudi učinkovit način za zmanjšanje števila voznikov, ki vozijo pod vplivom alkohola. V vzhodnoevropski državi namreč veliko voznikov vozi pijanih, nov ukrep pa je že pokazal, da bi znal biti uspešen pri preprečevanju voznikov, da v alkoholiziranem stanju sedejo za volan avtomobila.

Habib Norec Avto Youtuber gre za zapahe zaradi početja na cesti

Vozniki v Moldaviji, ki jim je bilo odvzeto dovoljenje zaradi vožnje pod vplivom alkohola, lahko dovoljenje dobijo nazaj, če najprej plačajo okoli 200 evrov (povprečna plača je okoli 270 evrov) in tako kupijo vstopnico za poseben popravni program.

Avtonomna vožnja Nova era Avto Uradno: na naših cestah lahko vozila brez volana

Njihova glavna naloga je pomagati zdravstvenemu osebju v bolnišnicah pri pomoči ponesrečencem v prometnih nesrečah, kadar ta pomoč ni potrebna, pa jih preusmerijo na drug oddelek. V mrtvašnico, kjer morajo opraviti vsa dela, ki se običajno opravljajo (pomoč pri obdukciji, umivanje trupel itd.). Program se je začel že leta 2019, najprej v glavnem mestu Kišinjev s šestimi vozniki, ki so bili kaznovani zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Eden je dal odpoved nekaj minut po začetku dela v mrtvašnici, drugi pa je izjavil: "To je najtežja lekcija v mojem življenju. Z alkoholom je konec, nikoli več ne bom spil niti kapljice alkohola. Nočem se vrniti sem."

truplo mrtvašnica | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Noge na armaturni plošči Grozljiv posnetek Avto Grozljivo: Med nesrečo je imel noge na armaturni plošči

Po končanju programa, morajo ponovno opraviti vozniški izpit. Za zdaj ta program v Moldaviji prinaša odlične rezultate. V treh letih ga je opravilo kar 600 voznikov, zabeležili pa so le en primer ponovitve istega prekrška.

Komentarjev 4
  • Kmodri 16:13 16.avgust 2022.

    Sem delal v mrtvašnici v okviru študija in moram reči, da sem videl neverjetne vzroke smrti. Sprva me je vsakič zelo pretreslo, potem pa preide v spoznanje, da je smrt del življenja. Je pa vsaka nepotrebna smrt huda tragedija za ...prikaži več svojce in za vse človeštvo, kar se sploh ne zavedamo, dokler nisi tam.

  • Avatar Leon
    Leon 15:21 16.avgust 2022.

    Pri nas pijane osebnosti s posebnimi potrebami zamenjajo vodilne stolčke ....eni direktorski stolček zamenjajo za poslanski v DS !

  • jakec1575 14:33 16.avgust 2022.

    Odlicna resitev. Slovenija. Pri nas ze 10let samo govorijo o druzbeno koristnih delih. V enem letu bi vse alkodebile spravili s s cest. Isto bi uvedel se za dirkace