Avto
122264 ogledov

Ker nosi očala, so mu policisti zasegli avto in podeseterili kazen

Zaseg Matjaž Kosmač/Facebook
Trezne pozabljivce naš zakon lahko kaznuje na enako oster način kot najbolj pijane in nevarne povratnike.

"Je bil občutek tak, da bi bil deležen korektnejšega odnosa, če bi napihal 2,5 in bi se komaj skotalil iz avta. Aja, napihal sem seveda 0,0! To je to, kar državni kriminalc me kličite."

Tako je na svojem Facebook profilu zapisal voznik, ki je prejšnji teden pri običajni kontroli prometa na primorski avtocesti ostal brez avta.

Razlog za rigorozen ukrep zasega vozila je bil, da mu je - po njegovih besedah - pred 14 dnevi potekla veljavnost vozniškega dovoljenja, na kar pa ni bil pozoren. Ker pa spada v kategorijo voznikov z zapisano kodo 01, torej vožnjo z očali ali lečami, bi moral pred podaljšanjem dovoljenja tudi opraviti zdravniški izpit.

Policista nista pokazala milosti in sta pretečeno vozniško dovoljenje vodila v skladu s 56. členim Zakona o voznikih in 23. členom Zakona o pravilih cestnega prometa, ki v istem členu predvideva enako hudo sankcijo za najhujše prometne prekrškarje povratnike s področja hitrosti in alkohola ter tiste, ki vozijo brez veljavnega dovoljenja - začasen odvzem vozila. 

"Ne bom zgubljal besed o samem postopku in o odnosu policistov. Recimo temu, da sta vodila postopek v skladu z zakonom. Mi je pa policist omenjal nekaj o sodni prodaji avta in uničenju le-tega. Saj po moje se je samo malo hecal in so mu besede pač padle iz ust kar tako, ane. Je bil je občutek tak, da bi bil deležen korektnejšega odnosa, če bi napihal 2,5 in bi se komaj skotalil iz avta. Aja, napihal sem seveda 0,0! To je to, kar državni kriminalc me kličite."

Matjaž Kosmač na Facebooku

Vozilo je z avtovleko romalo na parkirišče pogodbenika za hrambo vozil, ki spada pod pristojnost Okrožnega sodišča v Kopru, registrske tablice pa bo moral dvigniti na domači upravni enoti.

Policista lastniku nista dovolila iz avta odstraniti niti tehnične opreme, ki jo potrebuje za opravljanje svoje poklicne dejavnosti.

23. člen ZPrCP
(zaseg motornega vozila)

(1) Policist zaseže vozniku motorno vozilo, s katerim je bil zaloten pri storitvi hujšega prekrška in je izpolnjen eden od naslednjih pogojev:

1.  če je bil storilec kot voznik motornega vozila v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovan za prekršek:
-  prekoračitve dovoljene hitrosti v območju za pešce ali v območju umirjenega prometa za več kot 20 km/h,
-  prekoračitve dovoljene hitrosti na cesti v naselju za več kot 30 km/h,
-  prekoračitve dovoljene hitrosti na cesti zunaj naselja za več kot 40 km/h,
-  prekoračitve dovoljene hitrosti na avtocesti ali hitri cesti za več kot 50 km/h,
-  vožnje pod vplivom alkohola,
-  vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi ali
-  odklonitve odrejenega preverjanja psihofizičnega stanja;

2. če se storilcu izvršuje kazen oziroma sankcija prepovedi vožnje motornega vozila;

3.  če je storilcu začasno odvzeto vozniško dovoljenje, se mu izvršuje varnostni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja ali sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja oziroma prepoved uporabe vozniškega dovoljenja;

4.  če je storilec kljub prepovedi nadaljnje vožnje vožnjo nadaljeval ali ponovil prekršek, zaradi katerega mu je bila prepovedana nadaljnja vožnja;

5.  vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil tiste kategorije oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo ali skupina vozil, ki jo vozi.

Da bo prišel nazaj do avta in tehnične opreme, ga zdaj čaka postopek pred sodiščem. Postopki v teh primer so takšni, da mora lastnik najprej počakati na vabilo sodišča, ki naj bi takšne primere obravnavalo prednostno, kar pa še vedno lahko pomeni tudi več tednov ali celo mesecev. Veliko večino vozil sodišča po končanem postopku sicer vrnejo lastniku, le manjši in specifični del jih gre v dejansko uničenje ali odprodajo. 

"Pač, davek nas očalarjev"

Lastnika bodo seveda bremenili vsi stroški glede hrambe in sodnega postopka do vrnitve vozila, poleg kazni, ki jo bo moral plačati zaradi vožnje brez vozniškega dovoljenja. Ta v njegovem primeru znaša kar 500 evrov. Če ne bi nosil očal, pa bi bila le 40 evrov.

Lastnik na neprijetno vozniško epizodo gleda tudi skozi svojo telesno hibo, ki si jo deli z na tisoče slovenskih voznikov in voznic: "Pač davek nas očalarjev, da moramo vsake 5-10 let opravljati zdravstvene preglede in podaljševati veljavnost vozniških dovoljenj." 

Koliko časa velja neko vozniško dovoljenje s kodo 01, sicer ni predpisano, za to se odloči zdravnik in zabeleži v spričevalu. 

"V primeru, da gre pri vozniškem dovoljenju le za administrativni potek vozniškega  dovoljenja (le za potek veljavnosti listine), ki ni vezana na izpolnitev katerega drugega pogoja, takšen potek ne predstavlja pogojev za zaseg motornega vozila."

Policija

Da se tisti, ki nosijo očala, čutijo pred zakonom neenake, pričajo številni zapisi na medmrežju. Na spletni strani Vozniski-izpit.com tako ena od forumašic sprašuje o postopku za podaljšanje dovoljenja, hkrati pa opozarja, da ima zaradi dioptrije pred državnimi organi ogromno dodatnih stroškov in sitnosti za očala, ki jih državljani brez vpisane kode 01 v vozniškem dovoljenju nimajo.

Razlike so tudi med uporabniki. Tisti z višjimi dioptrijami morajo na zdravniške preglede za podaljšanje dovoljenja pogosteje kot oni z nižjimi, o tem odloča zdarvniško spričevalo, ki je deponirano na upravni enoti. Ob tem je pomenjljivo, da bo lahko nekdo, ki danes z 18 leti psihično in fizično zdrav in brez posebnosti opravi vozniški izpit, vozil vse do dopolnjenega 70. leta, ne da bi ga kdo vmes vprašal po zdravstvenem stanju, vidu ali sluhu, vozniška dovoljenja pa se mu bodo na 10 let avtomatsko menjala z novim.

Policija: zaseg v takem primeru je obvezen

S policije so za Žurnal24.si pojasnili, da je omenjeni voznik po mnenju policistov izpolnil pogoje 23. člena in zato "policist nima
diskrecijske pravice, da bi se odločil, da omenjenega ukrepa ne bi izvedel."
Gre torej za obligatoren zaseg, pravijo na policiji.

"V  primeru, da gre pri vozniškem dovoljenju le za administrativni potek vozniškega dovoljenja (le za potek veljavnosti listine), ki ni vezana na izpolnitev  katerega drugega pogoja, takšen potek ne predstavlja pogojev za zaseg motornega vozila," še dodatno pojasnjujejo.

Varuh: je razlika, ali pozabi tisti z ali tisti brez očal

Za pojasnila, kako gledajo na ureditev, da je lahko nekdo, ki za 14 dni preseže veljavnost vozniškega dovoljenja, kaznovan z zasegom vozila na enak način, kot če bi ga večkrat zalotili pri nevarni vožnji ali pa močno pijanega, smo se obrnili na Urad varuha človekovih pravic. Tam pojasnjujejo, da je odločitev o tem, katero dejanje je prekršek, kdaj gre za hujši prekršek in kolikšna globa naj se zanj predpiše, stvar zakonodajne politike, policist oziroma prekrškovni organ pa da je dolžan ravnati v skladu z ustavo in zakonom, tudi njegovim 23. členom. "Tako mora skladno z Zakonom o prekrških brez odlašanja pristojno sodišče seznaniti z zasegom vozila in zoper storilca podati obdolžilni predlog. O usodi zaseženega vozila in o odgovornosti za prerkšek je torej pristojno odločiti sodišče."

Na uradu Varuha pa opozarjajo tudi na razliko med vozniki, ki jim je "zgolj" preteklo vozniško dovoljenje in tistimi, ki za podaljšanje potrebujejo novo spričevalo. Tako zakon o voznikih v 56. členu predpisuje milejšo sankcijo (globo v znesku 40 evrov) za voznika, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, če pogoj za podaljšanje njegove veljavnosti ni predložitev veljavnega zdravniškega spričevala. Za voznika, ki mora pred podaljšanjem vozniškega dovoljenja zaradi omejitev, vpisanih vanj, predložiti zdravniško potrdilo, pa isti člen predpisuje globo v višini 500 evrov. 

"Zakonodajalec je težo prvega omenjenega prekrška ... ocenil na 40 evrov, in drugega ... na 500 evrov, saj vozne sposobnosti voznika, ki ima zdravstvene omejitve, niso nujno enake sposobnostim voznika, ki zdravstvenih omejitev nima. Zato to preverja oziroma ugotavlja zdravnik," sklenejo na Uradu.

Ministrstvo za infrastrukturo ne vodi statistike, koliko imetnikov vozniškega dovoljenja le-tega pozabi podaljšati. 

Lastniki večih vozil iste kategorije so po sedanji ureditvi primorani registrira pozabljivci Avto S podaljšanjem registracije zamudi četrtina

Rešitev, da se ne zgodi tudi vam

Da bi bilo takšnih primerov, kot se je zgodil navedenemu vozniku, čim manj, je namenjeno orodje v eUpravi. Njeni uporabniki si lahko za vse bistvene dokumente sebe in svojih mladoletnih otrok nastavijo opomnik, ki jih prej e-pošte ali tudi SMS sporočil obvesti, ko se bliža rok za menjavo nekega osebnega dokumenta.

Za uporabo eUprave si je treba (zastonj) priskrbeti kvalificirano digitalno potrdilo, do katerega je upravičen vsak državljan, starejši od 15 let.

Ministrstvo za javno upravo je sicer za Žurnal24 odgovorilo, da zaradi zasebnosti nimajo vpogleda v podatke, koliko uporabnikov je že nastavilo opomnike.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 146
  • bobubob 09:02 07.februar 2024.

    Če bi tako dosledno ukepali tudi pri nekaterih drugih 'dragocenih in zaščite potrebnih posebnih družbenih skupinah' , bi se človek s takim ukrepanjem še strinjal. Tako pa vidim tole bolj kot izživljanje organa nad tistimi, ki organu ne predstavljajo težjega dela...

  • asmas1965 19:07 04.avgust 2020.

    če lahko pogleda do kdaj ima registriran avto potem naj pogleda tudi do kdaj mu velja kakšen dokument v tem primeru vozniško.policija ni tu nič kriva niti noben zakonodajalec.V zakonu tako piše in naj se potem zakona drži.Ko bi hotel ...prikaži več v tujino kjer je potreben (po zakonu) pasaport bi verjetno 5x pogledal če je veljaven.Kriv si je sam in tu ne mešajte hrušk in jabolk

  • jaz8 06:23 31.julij 2020.

    Se en slovenski kretenizem!!!!! Sram me je da sem drzavljan te otroske drzave!!!