Avto
124 ogledov

Kitajci brezsramno prekopirali evoqueja

Evoque in X7 Žurnal24 main
Range rover evoque je zaradi svojega videza sila zaželjen, a tudi nič kaj poceni avtomobil. Na Kitajskem so to težavo enostavno rešili s skoraj popolno kopijo, ki jo prodajajo pod imenom land wind X7.

Pri Land Roverju gotovo le težko verjamejo svojim očem, ko si ogledujejo zadnje fotografije kitajskega klona, ki je praktično že serijsko vozilo. Še bolj zabavno pri zgodbi je, da bo kitajski model na tamkajšnjem trgu na voljo celo dva meseca pred uradnim začetkom prodaje evoquea, ki je sicer prodajno eden najbolj uspešnih Land Roverjev zadnjih desetletij.

A pri družbi Land Wind se ne obremenjujejo kaj dosti z avtorskimi pravicami do dizajna in morebitnimi tožbami. Še največ lastnega oblikovalskega dela so  vložili v notranjost avtomobila, ki pa tudi v marsičem spominja na original. 

Štirikrat manj za isti dizajn? Kupcev ne bo malo.

Land wind X7 bo Kitajcem na voljo že konec avgusta za preračunano ceno okoli 14.500 evrov, kar je okoli štirikrat manj kot bodo morali plačati za original, ko bo ta sledil v salone čez dva meseca. V načrtu je, da bodo evoqueja že kmalu pričeli izdelovati kar na Kitajskem, s čimer bo cena še dodatno padla. 

X7 je sicer postavljen na platformo nekoliko večjega znamkinega suva X8, poganja pa ga dvolitrski turbo motor z okoli 150 kilovati. V ponudbi je tudi osemstopenjski avtomatski menjalnik. Komu so ga Kitajci sunili, ni znano. In ko smo že pri kopiranju, tudi model X8 je zgolj klon mitsubishija outlanderja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.