Avto
2946 ogledov

Kitajska vlada razkrila izgled povsem novega volva

Volvo EM90 Kitajska vlada
En mesec pred načrtovano premiero že vemo, kako bo izgledal največji volvo doslej, prvi iz sveta velikoprostorcev.

Volvo EM90 stopa v povsem novo področje. Seveda ne gre za originalnega šveda, temveč zgolj v švedska oblačila preoblečen model zeekr 009. Ta kitajska znamka namreč prav tako kot Volvo spada pod koncern Geely. 

Električni volvo EM90 bo konkuriral na očitno vse bolj zanimivem področju velikih enoprostorcev, za zdaj pa še ni jasno, kdaj ga bomo videli v Evropi.

Da že vemo, kakšna bo njegova zunanjost, se lahko zahvalimo kitajskemu ministrstvu za tehnologijo, ki je na spletu objavila fotografije novega modela, verjetno v okviru odobritve tipa.

Oblikovno je EM90 zelo povezan z že predstavljenima modeloma nove samo še električne generacije EX30 in EX90. Avto je dolg kar 5,2 metra in je 1,85 metra visoka. S tem je tudi višja od prihajajočega lexusa LM in nekje v gabaritih mercedesa EQV. Tehtnica pokaže kar 2,7 tone. 

Volvo EM90 | Avtor: Kitajska vlada Kitajska vlada

Volvo EM90 je pod kožo kopija Zeekrovega modela. Pokazan je bil model, pri katerem zadnji par koles žene elektromotor s skupno močjo 200 kilovatov, vendar bo Volvo zelo verjetno ponudil tudi 4x4 izpeljanko. Baterija ima ogromnih 140 kWh kapacitete, po kitajskem ciklu meritev pa lahko z enim polnjenjem prevozi več kot 800 kilometrov.  

Bistvo v avtu je seveda notranjost, ki je spremenjena v t. i. skandinavsko dnevno sobo. To pomeni izborne materiale in prefinjen minimalistični dizajn, vse skupaj pa dopolnjuje vrhunska tehnologija, ki zvišuje raven udobja in varnosti.  

Volvo EM90 je po poročanju Autocarja prvi model znamke po letu 2019, ki ni suv. Je tudi prvi enoprostorec v več kot stoletni zgodovini znamke.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • sam1 09:52 18.oktober 2023.

    Čista aerodinamika-skoraj kot "truga"....

  • Ogledalce 09:11 18.oktober 2023.

    kitajska vlada predstivla novi volvo. Če se tukaj ne prižgejo vse rdeče luči potem ne vem....

  • Toma 09:10 18.oktober 2023.

    Nisem vedel, da se njihova vlada ukvarja s takimi neumnostmi.