Avto
23642 ogledov

Klasična napaka pri ročnem pranju avtomobila

Pranje avtomobila Shutterstock
Zimske temperature, sneg, led in sol na avtomobilu puščajo posledice, zato je ob začetku pomladi čas, da ga pregledamo in pripravimo na toplejše dni.

Že manjša poškodba namreč lahko privede do večje, s tem pa se povečajo tudi  stroški za odpravo napak.

Če ste se pozimi vozili po podeželju, kjer je na cestah več peska in kamenja, je bil vaš avtomobil tudi bolj izpostavljen mehanskim poškodbam. Rja je tudi posebej problematična pri vozilih, ki se pozimi vozijo po močno soljenih cestah, nato pa so preko noči v toplih garažah. Z višjo temperaturo sol še močneje reagira na kovinske dele in pospešuje rjavenje. Posledično prihaja do večje obrabe delov, ki so načeti. To se še posebej opaža pri pregledu podvozja.

pregled avtomobila | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Sprva nedolžno luščenje barve lahko v kombinaciji s soljo povzroči rjavenje pločevine, zato je treba ustrezno in pravočasno ukrepati. Rjasta površina je običajno lahko celo veliko bolj obsežna, kot opazimo na prvi pogled in za kakovostno odpravo je treba odstraniti celotno površino, ki kaže znake oksidacije, da je lahko popravilo dolgotrajno.

Da se korozija ne bi nadaljevala, je treba poškodbe na avtomobilu zaščititi z barvo, koloteke in podvozje, kjer se nabere največ umazanije in soli, pa sprati s sladko vodo. Sončni dnevi so vsekakor idealni, da svojega konjička temeljito očistite tako od zunaj kot od znotraj. 

Težavo z rjo in druge težave, ki so posledica zimske uporabe avtomobila, sicer še vedno najbolj učinkovito odpravljajo kleparji in ličarji, a je še vedno boljša preventiva kot kurativa. In za preventivo lahko z razmeroma preprostimi ukrepi poskrbimo tudi sami.

Tehnični pregledi Avto Krka | Avtor: Avto Krka Avto Krka

Kaj lahko torej po koncu zime postorite sami?

Vsak lastnik avtomobila lahko sam preveri, če je v posodah dovolj tekočin, lo so pomembne za delovanje motorja: hladilno tekočino, tekočino za stekla in raven olja. 

Pozornost morate posvetiti "obutvi" avtomobila. Enkrat v spomladanskem času boste morali zimske gume na avtomobilu zamenjati za letne, a nekaj lahko storite že pred tem. Za vsak avtomobil je predpisan tlak v pnevmatikah, ki ga je potrebno vzdrževati. Podatki o pravilnem zračnem tlaku v gumah so zapisani v servisni knjigi, v kateri lahko preverite, kolikšen ustreza vašemu avtomobilu, na marsikaterem avtomobilu pa podatke najdete tudi na nalepki, ki je običajno prilepljena na voznikova vrata ali stebriček vrat. 

Gume pnevmatike dezen profil globina merjenje | Avtor: Policija Policija

Če ste v mrzlih in zasneženih dneh svoj avtomobil pretežno puščali doma in uporabljali javni prevoz, ne morete biti brez skrbi. Vaš avtomobil namreč zaradi dolgega mirovanja tudi potrebuje dodatno skrb. V zimskih dneh se na splošno odsvetuje, da bi vozila predolgo stala, ker se na vseh sistemih, zavornih kolutih, ploščicah in bobnih nabira vlaga, kar je še posebej izrazito pri avtomobilih, ki niso v garaži. Zato je kljub temu, da se morda v službo vozite s kolesom, priporočljivo, da svojega jeklenega lepotca uporabljate, kolikor se da redno.

Preden se odločite za vožnjo z odprtim strešnim oknom, preverite delovanje mehanizma in stanje tesnil. 

Veliko servisnih delavnic vsako pomlad pripravi posebne spomladanske akcije za obnovo klimatske naprave in plina ter menjavo pnevmatik. Takrat so popusti in storitve najugodnejši. Odzovete se lahko tudi na morebitno ponudbo splošnega spomladanskega pregleda vozila ali avtomobil kar sami odpeljete na preventivni pregled. Morda bo ta pokazal kakšno pomanjkljivost, a bo njena odprava te gotovo cenejša, kot pa bi bila v primeru, da bi manjša pomanjkljivost prerasla v resno okvaro.

Pranje avtomobila | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Veliko voznikov se požvižga na pranje avtomobila in ga v pralnico odpeljejo le tedaj, ko je že povsem umazan. Poleg tega skrb za avtomobil veliko pove o lastnikih. Če se pranja avtomobila lotite sami, je pomembno, da avtomobil vedno čistite od strehe navzdol. To pa zato, ker je pri kolesih in pragovih najbolj umazan, prav tam pa na gobi, s katero perete avtomobil, ostane največ umazanije, peska in drugih materialov, ki lahko poškodujejo barvo vašega avtomobila.

A če je le mogoče, obiščite avtopralnico. Čiščenje avtomobila v avtopralnici ni le bolj učinkovito, ampak tudi okolju bolj prijazno. Avtopralnice namreč delujejo z zaprtimi sistemi, ki čistijo vodo in jo uporabijo ponovno, zato porabijo malo dodatne sveže vode. Če avtomobil perete doma, pa umazanija in čistila odtečejo direktno v zemljo ali kanalizacijo in jo onesnažujejo.

Poleg pranja zunanjosti je pomembna čistoča v notranjosti vozila, kar velja predvsem za notranjo stran šip. Čiste steklene površine se bodo manj rosile, voznik bo bolje videl, vožnja pa bo s tem varnejša.

dezurni@styria-media.si

Čiščenje avtomobila. | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.