Avto
25 ogledov

Ključ, ki uspava starše in varuje mlade za volanom

MyKey Ford
MyKey, ki ga Ford uvaja v prenovljeno fiesto, naj bi staršem končno omogočal miren spanec, njihovim otrokom pa varno in odgovorno upravljanje avtomobila.

MyKey je tehnologija, ki je v ZDA znana že nekaj let, Ford pa jo sedaj uvaja še na evropskem trgu. Da so pri tem izkoristili fiesto, ni naključje, saj gre za velikoserijski avtomobil, ki je velikokrat hkrati drugi družinski avtomobil in s tem prvi avto mladih voznikov.

Podatki so zgovorni: 90 odstotkov mladih vozi s preglasno glasbo in tako lahko hitro preslišijo dogajanje v prometu. 60 odstotkov mladih ignorira opozorilo na nizko raven goriva in skušajo na vsak način pripeljati domov, četudi na hlapih. In kar je najhuje - 27 odstotkov moških Britancev, starih med 17 in 19 let je imelo prometno nesrečo že v prvem letu po izpitu, izpostavljenost mladih do 25 let za nesreče pa je nasploh zelo visoka. Po besedah prometnih psihologov se veliko teh nesreč zgodi tudi zaradi pritiskov prijateljev, ki silijo voznika h dokazovanju in prehitri vožnji, čeprav bi se sam v avtomobilu obnašal popolnoma drugače.

Funkcija MyKey, ki je prva te vrste v avtomobilski industriji, skuša odpraviti čim več vzrokov za nesreče, ki se pripetijo mladim, hkrati pa lahko pomeni dober izgovor za voznika, da nanj zvali krivdo, ko prijatelji zahtevajo neodgovorno vožnjo.

Kako deluje

Starši prek glavnega oz. administratorskega ključa lahko prilagodijo nekatere nastavitve avtomobila, do katerih nato mladi voznik z drugim, na videz popolnoma identičnim ključem nima dostopa.

  • Z vklopljeno funkcijo MyKey  voznik ne more uporabljati audio sistema, dokler s sovoznikom nista pripasana z varnostnim pasom. Prav tako opozorilnika za uporabo varnostnih pasov ni mogoče izklopiti.
  • Najvišja stopnja glasnosti audio sistema se lahko omeji na 40 odstotkov maksimuma.
  • Pri hitrostih med 70 in 140 km/h je mogoče nastaviti točko, ko voznika na hitro vožnjo opozarja zvočni signal.
  • Najvišja hitrost "zaklenjene" fieste je 140 km/h, kar še dovoljuje varno prehitevanje na avtocesti.
  • Opozorilo na pomanjkanje goriva se vklopi že precej pred običajnimi 80 kilometri.
  • Mladi voznik ne more izklopiti istema za nadzor stabilnosti ESC ali aktivno preprečevanje naleta pri nizkih hitrostih, ki je novost pri fiesti.

Fordovi strokovnjaki v spletni konferenci na naše novinarsko vprašanje, kdaj bo MyKey na voljo tudi v drugih modelih, niso mogli podati konkretnih napovedi, ostaja pa zaveza, da bo 2015 z novo tehnologijo na voljo celotna paleta evropskih modelov.

Zavarovalnice pozdravljajo, a (še) ne nagrajujejo

Velike evropske zavarovalnice po besedah Fordovih predstavnikov pozdravljajo tehnologijo, ki naj bi precej pripomogla h padcu nesreč, povezanih z mladimi vozniki, a hkrati še ni zavarovalnice, ki bi zaradi te tehnologije ponujala popust na zavarovanje. "To je vprašanje, na katerega odgovor mora od zavarovalnic terjati celotna družba," so dodali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.