Avto
40 ogledov

Kmalu avtomobil brez brisalcev

Brisalci Shutterstock
Brisalci za vetrobransko steklo, kot jih poznamo danes, bi utegnili biti na prihodnjih avtomobilih le še spomin na tiste stare "smešne" čase. McLaren razvija sistem čiščenja stekla brez brisalcev.

Pri McLarnu skrivnost sicer skrbno skrivajo, saj nočejo, da bi jih z idejo prehiteli konkurenti. Tako uradno ni znano, kako naj bi njihov avtomobil ohranjal čisto vetrobransko steklo.

A viri znotraj avtomobilskega sektorja in izmed univerzitetnih logov so po pisanju Daily Maila izrazili mnenje, da bodo pri britanski športni znamki skoraj zagotovo uporabili nekakšen frekvenčni top. Ta naj bi prek stekla spuščal visokofrekvenčne valove, majhne vibracije pa bi povzročile, da bi se kapljice vode in blata ali insekti takoj odbili stran od površine stekla.

Šlo naj bi za podoben princip delovanja, kot je že v uporabi pri vojaških letalih, saj nekatera najnaprednejša med njimi takšno tehniko čiščenja stekel brez uporabe brisalcev uporabljajo že vrsto let.

McLaren naj bi sistem uporabil na svojem prihodnjem avtomobilu, ki je napovedan za leto 2015. Čeprav bo sistem na začetku gotovo drag, pa poznavalci ocenjujejo, da bi z množično proizvodnjo njegovo ceno sčasoma lahko spustili na le kakih 15 evrov. 

Zalije vas tovornjak, kaj pa zdaj?

Ostaja vprašanje, kako se bodo običajni avtomobili za običajne ceste, na katerih ne manjka blata, zimske umazanije, jutranje zmrzali zaradi parkiranja na ulici in podobnih tegob, znašli brez klasičnih brisalcev. 

Nekateri proizvajalci sicer tehnologiji ohranjanja čistih stekel že vrsto let namenjajo veliko pozornosti. Nekateri stekla prekrivajo s posebnimi odbojnimi folijami, mercedes-benz razreda S pa ima denimo tako premišljeno aerodinamiko, da zračni tok med vožnjo preprečuje nabiranje kapljic na stranskih steklih.

Komentarjev 1
  • puys 12:31 16.december 2013.

    Z nanotehnologijo bi lahko to dosegli brez uporabe elektronike.