Avto
24 ogledov

Knjižica receptov za varnost je nared

kolo kolesar kolesarka kolesarjenje Anže Petkovšek
Dvoletni mednarodni projekt Rosee, v katerem je sodelovala tudi Slovenije, je na podlagi pilotnih projektov pokazal različne tudi poceni načine za več prometne varnosti.

"Vse pristojne inštitucije pridobile knjižico receptov, kako se pride do več prometne varnosti," je ob pričetku konference sodelujočih pri projektu Rosee dejal generalni sekretar Robert Štaba, ko je predstavil osnovne dosežke dvoletnega sodelovanja Slovenije, Italije, Madžarske, Grčije, Romunije in Bolgarije pri iskanju rešitev za izboljšanje prometne infrastrukture in obnašanja prometnih udeležencev. 

Glavna uspeha projekta je mogoče strniti v dve področji, je ocenil Guido Piccolo iz italijanske organizacije ALOT, ki je koordinirala celotni projekt. "Prvo je v času krize zelo aktualno iskanje rešitev za infrastrukturne rešitve, ki z majhnimi denarnimi vložki lahko dajo velike rezultate. Drug uspeh pa je, da nam je v različne pilotne projekte uspelo pritegniti tako odločevalce na državni in lokalni ravni kot tudi nevladne organizacije in s tem pokazati načine za uspešne prakse sodelovanja."

Kako izvedene elaborate sedaj konkretno spraviti s papirja v realno življenje, pa sodelujoči niso podali jasnega odgovroa.

Slovenija se je posvetila kolesarjem

Vsaka država je bila sicer odgovorna za svoje pilotne projekte, ki so jih implementirali in z njimi seznanili vse ostale članice programa. V Sloveniji je Agencija za varnost prometa osrednjo pozornost v svojem projektu namenila kolesarjem in izboljšavi njihove varnosti. Tako je bila po besedah Vesne Marinko iz AVP v Mariboru uvedena mešana cona, kjer so kolesarji na cestnih površinah izenačeni z avtomobilisti, odzivi pa so bili po naknadnih meritvah zadovoljstva med Mariborčani zelo ugodni, saj se je zaradi spremenjene infrastrukture precej izboljšala njihova varnost. 

Drugi projekt pa je vključeval postavitev števca kolesarjev na Dunajski cesti v Ljubljani, katerega namen je spodbujati prevoz s kolesom. AVP je sicer izvedel še vrsto preventivnih akcij po državi, s katerimi je dosegel okoli 40.000 ljudi.

Poleg tega je Prometni inštitut Fakultete za gradbeništvo v Ljubljani je s petimi sodelujočimi občinami obravnaval 27 spornih lokacij po državi in izdelal elaborate za njihovo spremembo v prid varnosti. V Rosee je sodelovala tudi organizacija AMZS, ki je nudila podporo in usmerjala projektne partnerje pri izvajanju aktivnosti na pilotnih projektih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.