Avto
31 ogledov

Ko avtomobil ne vžge

Za veliko dela bodo dobili malo denarja. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Akumulatorji. Pozimi odpovedo petkrat hitreje kot v drugih letnih časih. Dobro preverite zmogljivost.

Nasvet. Če je zunanja temperatura okoli nič stopinj Celzija, se zmogljivost akumulatorja zmanjša za 20 odstotkov; če znaša –30 stopinj Celzija, pa že za 50 odstotkov.

Pravočasno na pregled
"Pred zimo je dobro, da pregledate stanje akumulatorja, saj ti pozimi veliko raje odpovejo," pravijo pri servisu akumulatorjev Top Start. Pri nas namreč pozimi zamenjamo tri akumulatorje na teden, poleti pa enega na dva meseca.

Uporabite kable
Če ne vžge. Najpogostejša je uporaba premostitvenih kablov, ki jih priklopite na delujoč motor avtomobila pomožnega vira energije. Pri tem pazite na pola (najprej povežite pozitivni – rdeči – pol, potem negativnega – črnega). Nato avto prižgite, ga pustite nekaj časa teči in kable odstranite.

Da je akumulator prazen ali dotrajan, vidite tudi po tem, da vam pri zagonu motorja pojenja svetilnost luči. Potiskanje vozila, če to ne vžge, ni priporočljivo, še posebno pri avtomatskih menjalnikih, a tudi pri ročnih ne, saj se lahko podre razmerje med glavno in pomično gredjo, s tem pa si naredite dodatne stroške.

Poznati njegovo zmogljivost
Pred nakupom akumulatorja je treba poznati njegovo zmogljivost. Število amperskih ur, potrebnih za delovanje, lahko razberete z vgradnega akumulatorja. Akumulator za avto srednjega razreda stane okoli 110 evrov, za vgradnjo pa boste odšteli od 10 do 15 evrov.

Za prižig lahko uporabite tudi prenosno baterijo, prednost te je v majhnosti, saj lahko napravo shranite v prtljažnik, ovira pa je cena, saj lahko presega sto evrov. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.