Avto
47 ogledov

Koliko boste pa vi dali za dobro gumo?

Vulkanizer Anže Petkovšek
Letošnji testi zimskih pnevmatik so že objavljeni, večinoma velja pravilo kolikor denarja, toliko muzike, čeprav utegnete biti presenečeni nad uvrstitvijo nekaterih zelo znanih znamk. Koliko kupci pnevmatik sploh damo na takšne teste? Vulkanizerji imajo odgovor ...

Nemška organizacija ADAC je že objavila izsledke letošnjih testov zimskih pnevmatik, in sicer v dimenzijah 185/60 R15T ter 225/45 R17H.

Test, ki ga je organizacija opravila v sodelovanju s sorodnimi evropskimi avtomobilskimi združenji, tudi AMZS, ugotavlja, da imajo med 32 testiranimi modeli kupci veliko izbire glede na svoje vozne potrebe. Nekateri namreč avtomobil pozimi uporabljajo pretežno na daljše razdalje in po avtocestah, drugi le po mestu, tretje pot vsakodnevno pelje po zahtevnih ovinkih ali v klanec ... Pnevmatike se v takšnih scenarijih ne obnašajo enako; razlike so lahko več kot očitne, med drugim glede trpežnosti, saj se prihranek računa tudi s tem, kako hitro bo pnevmatika ostala brez profila. Vsako pnevmatiko so tako strokovnjaki v enakih pogojih opredelili kar v 18 kategorijah.

Bistvenih presenečenj na vrhu tokratnega testa ni, čeprav se je model kakšne uveljavljene znamke odrezal slabše od pričakovanj,  kakšen pa je tudi pozitivno presenetil, saj ponuja več kot le spodobne zmogljivosti za precej nižjo ceno od najboljših. V splošnem pa strokovnjaki glede na testirano zimsko obutev avtomobilov kupcem toplo odsvetujejo predvsem štiri modele pnevmatik: Kormoran Snowpro b2, Maragoni 4 Winter E+, Interstate Winter IWT-2 in Sailun Ice Blazer WSL-2. Pri vseh je izpostavljeno predvsem njihovo zelo slabo obnašanje na mokrem cestišču, takšni pogoji pa v hladnejši polovici leta prevladujejo.

185/60 R15T

Pri dimenziji, ki je značilna za manjše avtomobile tipa audi A1, citroën C3, fiat punto, renault clio ipd., kraljuje pnevmatika continental contiwintercontact TS850, ki pa je tudi med najdražjimi. Zelo dobro se se izkazali še modeli Dunlopa, Firestonea, Michelina, Nokiana, Goodyeara in Semperita. Pri vseh najboljših je bila najnižja cena, po kateri so jo raziskovalci našli na trgu, 49 evrov. Cenovna meja s tistimi najslabšimi je sicer zelo majhna, le pogojno priporočljiv model Nexena je bil vreden najmanj 47 evrov, medtem ko sta se "cvekarja" Kormoran in Marangoni pričela pri 45 evrih.

 225/45 R17H

Tudi pri tej dimenziji, ki jo najdemo pri audiju A3, mercedes-benzu C, opel astri, škodi octaviji in drugih, je kraljeval Continental z modelom contiwintercontact TS 850. Oceno "dobro" so si prislužili še novi modeli Bridgestonea, Michelina in Uniroyala. Zadnji je bil med najboljšimi najcenejši; najnižja opažena cena na trgu je bila 111 evrov, najvišja pa 180 evrov. Dokaj drag model Goodyeara je pri tej kategoriji padel v kategorijo zadovoljivo, tako kot tudi Dunlop, Fulda in Pirelli.

Z negativno oceno "pomanjkljivo" opremljeni model Interstatea je vreden 109 evrov, Silunov model pa na komaj 75 evrov. Morda je cena pri zadnjem res zelo privlačna, ampak že prvi zdrs s cestišča bo pretirano varčevanje lastniku vrnil z obrestmi.

Komentarjev 1
  • Scott 16:46 29.oktober 2013.

    Kar veliko, a nič bati, kupili jih bomo v tujini, da ne puščamo ddv-ja Sloveniji.