Avto
2645 ogledov

Koliko časa je treba čakati na nov avto?

Avtomobilski ključ Andrej Leban
Čakalna doba na nov avtomobil je odvisna od priljubljenosti modela. Zaradi velikega povpraševanja po športnih terencih se zna zgoditi, da boste na svoj avtomobil čakali mesec ali dva dlje. Dobavni rok vozila je odvisen tudi od kraja proizvodnje. Za vozila narejena v Evropi se v povprečju čaka do 90 dni, za vozila proizvedena na drugih celinah tudi do 10 mesecev.

"Dobavni rok je odvisen tudi od priljubljenosti modela. Sicer ni pravilo, a je lahko daljši ob lansiranju novega modela,“ odgovarjajo pri podjetju Summit Motors, uvozniku in distributerju za vozila Ford.

Povprečen dobavni rok za modele fiesta, b-max, focus in c-max je 70 dni. Predvidoma v juniju bodo predstavili novo generacijo fieste, ki je še ni možno naročiti. Je pa zato trenutni model dobavljiv takoj.

Dlje časa se čaka na vozila, ki niso proizvedena v Evropi (ford ecosport, edge, mustang in ranger). Trenutno je najdaljši dobavni rok za kultnega mustanga, na katerega se povprečno čaka osem mesecev. Posebnost so tudi posamezni modeli, kot je športni focus RS na katerega se čaka pol leta.

Personalizacija ne vpliva na dobavne roke

Zadnja leta se vse bolj uveljavlja personalizacija modela. To pomeni, da si lahko kupec sestavi vozil po svoji meri, barva potovalne kabine, zunanjosti, posamezne nalepke, emblemi … Pri Fordu pravijo, da se v tem primeru čas dobave vozila ne podaljša, prav tako pa za lahka gospodarska vozila veljajo enaki dobavni roki kot za osebna vozila. To v primeru Forda pomeni dobavne roke med 70 do 90 dni za vozila, proizvedena v Evropski uniji, od 90 do 120 za vozila iz Turčije, izven evropske celine pa se šteje dobavni rok od osem do 10 mesecev.

Na čakalno dobo vpliva lokacija tovarne

"Kupci vozil BMW in Mini, ki naročijo novo vozilo in ga specificirajo po lastnih željah in potrebah, v povprečju čakajo na svoj avtomobil dva do tri mesece. Na vozila BMW X, razen BMW X1, ki se proizvaja v Evropi, pa je treba pri roku dobave dodati do mesec dni za transport iz ZDA v Evropo, saj se ta vozila proizvajajo v tovarni Spartanburg v Južni Karolini,“ pravijo pri BMW Group.

Rok dobave se tako razlikuje glede na lokacijo izdelave vozila, ne glede na tip. Tako je treba tudi pri vozilih Mini, ki se izdelujejo v Veliki Britaniji, všteti čas transporta v čakalno dobo. "Če pa se stranka odloči za salonski model vozila, ali vozilo, ki je na voljo pri pooblaščenem prodajalcu, ga lahko prevzame tudi v nekaj dneh, tednih,“ dodajajo.



Če povpraševanje presega produkcijske zmožnosti, se lahko čakalna doba temu primerno podaljša. Prav tako je lahko čakalna doba nekoliko daljša, če se stranka odloči za omejeno edicijo določenega modela, ali BMW Individual.

Večina avtomobilov na zalogi

Pri Nissanu Slovenija pravijo, da kupce o čakalni dobi pravočasno obvestijo. Ta je odvisna od želja kupcev. "Če ima kupec kakšne posebne želje, se lahko zgodi, da želenega vozila ni na zalogi in mora zato čakati na svoj avtomobil,“ pojasnjujejo. Nissan ima sicer večina vozil na zalogi.

Če vozila po želji kupca ni na zalogi, je najkrajša čakalna doba za proizvodnjo iz Velike Britanije (juke, qashqai) 60 dni, najdaljša pa za vozila iz Japonske (X-trail, 370Z) do 120 dni.

Tudi pri Nissanu pravijo, da se čakalna doba v primeru personalizacije vozila ne podaljša.

Na podlagi izkušenj pripravijo zalogo

Pri podjetju Avto Triglav, zastopniku za vozila znamke Fiat, Alfa Romeo in Jeep, pojasnjujejo, da je čakalna doba pogosto odvisna od priljubljenosti modela. Večje povpraševanje pomeni bolj obremenjeno proizvodno linijo, zato obstaja verjetnost, da pride do daljše čakalne dobe.

"Na osnovi več kot 20-letnih izkušenj na slovenskem avtomobilskem trgu, imamo vozila, z opremo, ki jo slovenski kupci najpogosteje izberejo, večinoma na zalogi,“ pravijo in pojasnjujejo, da je čakalna doba za vozila, ki niso proizvedena v Evropi, od 6 do 9 mesecev, vendar skrbijo, za to, da imajo najbolj iskane modele na zalogi.

"Najhitreje je dobavljiv model fiat 500X. Najdaljša čakalna doba pa velja za modele jeep wrangler, jeep grand cherokee in fiat fullback.“

Na audija R8 se čaka do 8 tednov

Pri Porsche Slovenija (Volkswagen, Audi, Škoda in Seat) pojasnjujejo, da je največje povpraševanje v prvi fazi prodaje novega modela. Zdaj na primer za modela VW tiguan ali pa seat ateca. Zaradi večjega povpraševanja je čakalna doba nekoliko daljša.



Običajna čakalna doba pri znamki Audi je od šest do osem tednov, enako velja za znamki Volkswagen in Škoda. Pri Seatu je običajna čakalna doba za modele ibiza, leon in toledo dva do tri mesece, prvi Seatov SUV ateco se čaka štiri mesece. Podaljšan dobavni rok je zaradi velikega povpraševanja tudi pri Volkswagnovih vozilih tiguan R line, zaradi proizvodnje v Mehiki pa se na VW beetla in jetto čaka do 20 tednov. V Mehiki izdelujejo tudi novi audi Q5, na katerega je treba v povprečju čakati 19 tednov.

Pri znamki Volkswagen gospodarska vozila je običajen dobavni rok za naročena vozila caddy in transporter osem do 10 tednov ter za crafter in amarok 10 do 12 tednov. Dobavni rok za športne modele, konkretno za audi R8, je šest do osem tednov.

 
Komentarjev 1
  • Thomy 09:07 08.september 2017.

    Seat Leon po meri z bencinskim motorjem: 6 mesecev