Avto
19 ogledov

Porazni rezultati varnosti kombijev, a so izjeme

Ford tourneo custom EuroNCAP
Neodvisna agencija EuroNCAP je na preizkusnih testih trčenj razbila štiri gospodarska vozila. Najbolj se je izkazal novi ford transit custom, ki je prvo vozilo v tem razredu, ki mu je neodvisna organizacija za avtomobilsko varnost EuroNCAP podelila maksimalnih pet zvezdic.

EuroNCAP je z metodami, ki so bolj primerljiva z realnimi situacijami v prometu, preizkusil varnost gospodarskih vozil, z rezultati pa želijo spodbuditi proizvajalce, naj namenijo več varnostnih sistemov in opreme tudi takšnim vozilom.

Ford transit je bil edino vozilo, ki je doseglo maksimalnih pet točk. Pet zvezdic velja tudi za kombi za prevoz oseb tourneo custom. Hyundai H1 je osvojil tri točke, prav tako trojček fiat scudo/peugeot expert/citroën jumpy. Najslabše se je odrezal renault trafic, prodaja se tudi kot vauxhall/opel vivaro in nissan primastar, ki je prejel le dve od petih zvezdic za varnost.

Michiel van Ratingen, generalni sekretar EuroNCAP, je po testiranjih povedal: “Tokrat smo se osredotočili na osem- in devetsedežne kombije, ki se uporabljajo v poslovne in družinske namene, saj so pogosta alternativa večjim enoprostorcem. Večje družine so primorane v nakup takšne vrste vozil, a vsi modeli niso tako varni, kot bi glede na velikost vozil menili."

EuroNCAP | Avtor: EuroNCAP EuroNCAP
Nekateri proizvajalci so zahtevam EuroNCAP že odgovorili in svoje modele opremili s sistemi, ki jih vgrajujejo tudi v preostala osebna vozila v svoji paleti modelov. Primer je ford transit custom, mednarodni dostavnik leta 2013, ki je s 77 odstotki za skupno zaščito, 90 odstotki za zaščito otrok in 84 odstotki za zaščito odraslih dosegel najboljši rezultat v svojem razredu. Ford je prejel tudi prvo priznanje EuroNCAP Advanced za tehnologije v gospodarskih vozilih, kot je opozorilo za ohranjanje voznega pasu, ki s tresljaji volana in prikazom med instrumenti opozori voznika, da je sistem zaznal možnost nenamernega zapuščanja voznega pasu, ali sistem ford sync s pomočjo v sili, ki vozniku in potnikom omogoča, da pokličejo operaterja reševalne službe v enem od 26 jezikov, ki jih govorijo v 40 evropskih regijah. Sistem s pomočjo vgrajene enote GPS, zemljevida in omrežja mobilnih telefonskih omrežij ugotovi točno mesto nezgode in posreduje ustrezne podatke reševalni službi, ki jo pokliče z uporabnikovim mobilnim telefonom, povezanim prek Bluetootha.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.