Avto
24990 ogledov

Uvedli bomo nove kombinacije na registrskih tablicah

Registrska tablica Žurnal24
Nova pravila glede vsebine registrskih tablic na vozilih. O nekulturnih tablicah bo odločalo kulturno ministrstvo.

Posodobljeni pravilnik o registraciji motornih vozil je sicer še v fazi sprejemanja, a njegovo besedilo, ki so ga pred kratkim objavili na vladnih straneh, verjetno ne bo več deležno bistvenih popravkov. Pravilnik sledi določbam in spremembam, ki jih je z lanskim januarjem uvedel posodobljeni zakon o vozilih. 

Med razširitvami, ki jih bo uvedel novi pravilnik, je tudi področje registrskih oznak. Te se dopolnjujejo v delu, ki se nanaša na možne oznake. Odslej bodo mogoče tudi naslednje kombinacije:

– črka, številka, črka, črka, številka;
– številka, črka, številka, črka, črka;
– črka, številka, črka, številka, črka ali
– črka, številka, številka, črka, črka.

tehnični pregled Vlada spisala nov zakon Avto To so nova pravila za tehnični pregled avtov

Kulturno ministrstvo bo lahko zavrnilo tablico

Pravilnik določa, kdaj in na kakšen način lahko vložniku zavrnejo rezervacijo izbranega dela oznake - tablice po naročilu. Predvsem ne bo več mogoče naročati tablic, ki bodo vsebovale neprimerne izraze oziroma vsebino. O tem ne bo odločal neposredno referent na okencu. Referent, ki bo ocenil, da bi zaželena kombinacija črk ali številk tablice lahko vsebovala neprimerno vsebino, bo namreč moral po dolžnosti obvestiti Agencijo za varnost prometa, na njej pa bodo za mnenje prosili kulturno ministrstvo, ki bo sprejelo odločitev.

Predlog pravilnika je tudi odpravil nikoli uporabljen člen iz dosedanjega pravilnika glede posebnih registrskih tablic, ki bi bile namenjene le starodobnim vozilom. Bo pa uvedena dodatna oznaka za predstavnike tujih diplomatskih predstavnikov in konzulatov v Sloveniji. Odslej bo oznaka CCH namenjena vozilom v lasti častnega konzularnega funkcionarja (Corps Consularie Honoraire), s čimer se bodo ločili od oznake CC, ki je namenjena vozilom v lasti konzularnega predstavništva ali konzularnega funkcionarja. 

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Lavdan 08:29 13.februar 2019.

    Bedarija je da lahko nekdo ki je stalno prijavljen v Kranju lahko vozi svoj avto z mariborsko registracijo. Če je že to, bi lahko imeli samo eno registrsko oznako za celo državo.

  • Mali Miha 14:40 12.februar 2019.

    Tablica na fotografiji je pa od ministrstva za humor. Več birokracije pomeni tudi več korupcije. Bravo!!!

  • tudbognasvečnereši 10:37 12.februar 2019.

    Čista zmešnjava, kar pa seveda pše v zmešano državo.