Avto > Kombinirana
18629 ogledov

Volkswagen je pravkar kupil tri nove znamke vozil

Navistar International
1/9
Navistar International
Koncern Volkswagen je sklenil dogovor o prevzemu znanega ameriškega proizvajalca gospodarskih in vojaških vozil ter avtobusov Navistar International.

Volkswagen Group oziroma njegova podrejena holdinška družba Triton je v drugem poskusu z izboljšano ponudbo uspela prepričati ameriške lastnike družbe Navistar International, da bodo Nemcem prepustili celoten delež v svoji družbi. Že doslej je imel Triton v krovni družbi Američanov 16-odstotni delež. Nova ponujena cena za delnico je 44,50 dolarja. To pomeni, da bo posel, ko ga bo potrdil upravni odbor VW, težak kar 3,14 milijarde evrov, celotna ameriška družba skupaj s podružnicami pa ima vrednost okoli 3,74 milijarde evrov. 

Triton oziroma koncern Volkswagen sta si s tem korakom na stežaj odprla vrata na velikanski ameriški trg tovornjakov in avtobusov, kjer imata na primer tekmeca v segmentu Daimler in Volvo že znatne tržne deleže. V holding Triton sicer spadata tudi znamki MAN in Scania. Na ta način bo Volkswagen iskal nove sinergije med svojimi znamkami in si nižal stroške proizvodnje.

Navistar International | Avtor: Navistar International Navistar International

Navistar International je krovna družba, v katero spadajo tri ločene znamke, po ena za izdelavo tovornjakov, avtobusov in tudi vojaških vozil, pri katerih Američani sodelujejo s češko Tatro. Od leta 1902 do leta 1986 se je krovna družba imenovala International Harvester, ko je zadnje ostanke proizvodnje kmetijske mehanizacije prodala konkurenčni družbi Case.

International Harvester je bil že od začetka 20. stoletja sicer znan tudi po izdelavi gospodarskih vozil. Prav omenjeno podjetje je začelo že leta 1908 izdelovati enega začetnikov danes tako priljubljenih pick-upov.

Današnji Navistar International pa je že pred leti prevzel tudi znamenitega proizvajalca rumenih ameriških šolskih avtobusov AmTran.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.