Avto
4820 ogledov

Čudežni sovjetski avtomobili, ki nikoli niso dobili zelene luči

Moskvič-2144 istra Moskvich
Novinarji so izbrali tri najbolj zanimive sovjetske konceptne avtomobile, ki so jih proizvedli sovjetski inženirji med leti 1984 in 1988, a nikoli niso dobili zelene luči za serijsko proizvodnjo.

Na prvo mesto sovjetskih avtomobilov so novinarji Daily Motorja postavili model moskvič-2144 istra, ki ga je oblikoval Sergej Ivakin. Futuristični prototip je leta 1985 spominjal na stroj prihodnosti. Linije so bile zelo futuristične, imel je veliko stekleno streho, bočna vrata v obliki galebjih kril. Pod motornim pokrovom je bil dizelski motor Elsbett z direktnim vbrizgom (deloval je na rastlinsko olje) in imel je edinstven samodejni menjalnik. Edini prototip so proizvedli leta 1991, po razpadu Sovjetske zveze se je projekt tudi končal.

VAZ-2702 Poni | Avtor: VAZ VAZ

Na drugem mestu je model „VAZ-2702 Poni“, ki so ga predstavili leta 1982. Vozilo je bilo namenjeno poštarjem deloval pa je na električne baterije. Projekt so prekinili zaradi visokih stroškov, povezanih z baterijami in tudi drugih težav, ki so jim bile vzrok prav baterije.

NAMI LUAZ-Proto | Avtor: Proizvajalec Proizvajalec

Na tretjem mestu se je znašel terenec „NAMI LUAZ-Proto“ premierno prikazan leta 1988. To je bil nov pogled na dizajn SUV vozil na trgu Sovjetske zveze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.