Avto
62539 ogledov

Konec popuščanja - prekrškarjem bodo zasegli avto

Policistka v Srbiji Profimedia
Ob ponavljajočih kršitvah trajni odvzem vozila, policisti med postopkom s kamerami.

V Srbiji bo v petek začel veljati nov zakon o varnosti v cestnem prometu, ki uvaja pomembne novosti. Policija bo voznikom ob ponavljajočih se kršitvah lahko tudi trajno zasegla avtomobil, policisti pa bodo med opravljanjem postopka nosili kamere, poročajo srbski mediji. Na srbskih cestah umre vsako leto več ljudi.

Brez rokavic proti alkoholu, drogam in hitrosti 

Policija bo vozniku, ki ga bo v dveh letih tretjič obravnavala zaradi hujšega prekrška, lahko začasno odvzela vozilo do pravnomočnosti razsodbe. Če bo sodba obsodilna, bo vozilo ostalo v trajni lasti države, poroča srbski portal Nova.rs.

Novi zakon sicer določa 18 hujših cestnoprometnih prekrškov. Med njimi so vožnja pod vplivom alkohola z več kot 1,2 promila v krvi, zavrnitev opravljanja preizkusa alkoholiziranosti ali testa na droge ter različne prekoračitve hitrosti, na primer prekoračitev hitrosti za več kot 80 kilometrov na uro zunaj naselja in za več kot 70 kilometrov na uro v naselju.

Vse več držav pozna institut trajnega zasega vozil za hude prometne prekrške, med katere spada tudi hitrost. Pred kratkim so podoben zakon sprejeli v Avstriji, kjer lahko kršitelj začasno ostane brez vozila, če v naselju preseže hitrost za 60 km/h, izven naselja pa za 70 km/h. Če kršitev ponovi, ostane trajno brez vozila. Trajno pa mu vozilo odvzamejo že pri prvem prekršku, če v naselju preseže hitrost za več kot 80 km/h, izven naselja pa za 90 km/h.

V Sloveniji sicer poznamo zaseg vozila za hude prekrške, a mora biti znotraj dveh let posameznik pri tem zaloten "vsaj trikrat." O vračilu vozila odloča sodišče.

Beograd promet | Avtor: Profimedia Profimedia

Med hujše kršitve spadajo tudi prevoz otroka, mlajšega od 12 let, na neprimernem sedežu, vožnja skozi najmanj dve rdeči luči na semaforju v manj kot desetminutnem razmiku pa tudi prehitevanje prek polne črte in vožnja brez izpita.

Policisti bodo po novem zakonu morali snemati opravljanje postopka. Kamero bodo nosili na prsih, voznike pa bodo morali opozoriti na snemanje.

Na E-skiroje s 14 leti

Zakon o varnosti v cestnem prometu prvič prepoznava tudi lahka električna vozila. Starostno mejo za njihovo vožnjo določa pri 14 letih, vožnjo pa predpisuje po kolesarskih stezah.

Premalo voznikov, zato znižali starost

Sprememba, ki jo prinaša zakon, je zaradi pomanjkanja voznikov tudi nižja starostna meja za pridobitev vozniškega izpita za kategoriji C in D oziroma za tovornjake in avtobuse. Tovornjake bodo po novem lahko vozili tudi 18-letniki, avtobuse pa 21-letniki.

Lani je na srbskih cestah po podatkih srbskega notranjega ministrstva izgubilo življenje 535 ljudi. Leto prej jih je umrlo 521, leta 2020 pa 492. Pred tem so v Srbiji beležili upadanje števila smrtnih žrtev, ki je pred letom 2000 sicer presegalo 1500 letno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Avatar Leon
    Leon 07:59 01.september 2023.

    Srbiji bo v petek začel veljati nov zakon o varnosti v cestnem prometu, ki uvaja pomembne novosti. Policija bo voznikom ob ponavljajočih se kršitvah lahko tudi trajno zasegla avtomobil, policisti pa bodo med opravljanjem postopka nosili kamere, poročajo srbski mediji. ...prikaži več To bi morali pri nas uvesti zdavnaj potem ne bilo toliko starih znancev policije na cestah .

  • uri2 22:10 31.avgust 2023.

    Kaj ste se razpisal, oziroma bolj Ctrl+C in Ctrl + V :))

  • matjaz71 21:53 31.avgust 2023.

    Kaj nas briga Srbija, saj juge ni več, pisuni od žurnala preklopite že enkrat