Avto
69 ogledov

Konec prevrtavanja kilometrov

Armaturna plošča Cadillac
Evropski parlament je napovedal prepoved podjetij, ki za avtomobile in druga vozila ponujajo vrtenje kilometrov nazaj.

Pobudo je dala češka organizacija primerljiva z AMZS pri nas, prepoved pa naj bi stopila v veljavo sredi maja 2018.

"Direktiva izrecno določa, da mora država članica uvesti kazni za primere, ko se je v merilec razdalje posegalo z namenom, da se spremeni število kilometrov. Torej tudi aktivnosti za poseganje v števec kilometrov ne morejo biti legalne," je dejala komisarka za transport Violeta Bulc

Pri nas od maja na tehničnem pregledu popisujejo kilometre na števcu, vrtenje kilometrov nazaj pa ni prepovedano. 

Kazni že so, ampak kilometri se še kar vrtijo nazaj

V Veliki Britaniji že imajo kazni za trgovce z avtomobili, ki bi prodajali avtomobile z nazaj prevrtenimi kilometri, kadar avto prodaja fizična oseba in ve, da je bil števec prevrten nazaj, pa mora to kupcu razkriti. 

Podjetje HPI, ki je preverjalo rabljene avtomobile, je leta 2013 ugotovilo, da se je število avtomobilov z nazaj prevrtenimi kilometri v primerjavi z letom prej povečalo za tri odstotke. Lani je britanski Auto Express poklical številna podjetja, ki ponujajo vrtenje kilometrov nazaj in ugotovil, da je zmanjšati prevožene kilometre zelo enostavno.

"Prepoved prevrtavanja kilometrov bo zaprlo veliko luknjo v zakonu, ki so jo mnoga neugledna podjetje in nekateri posamezniki izkoriščali, da so legalno izbrisali kilometre s števca in zvišali vrednost vozila," je dejal David Bruce, direktor Auto Express. Ne pričakuje sicer, da bo s tem konec prilagajanja kilometrov, a bo vsaj jasno, da je stvar nelegitimna. 

Komentarjev 6
  • francl12 16:25 19.februar 2015.

    včasih so malim lopovom rezali prste, velikim pa roke, sedaj pa..........NIČ!Najbolj nastrada lopov, ki je žemljo ukradel, tisti, ki pa miljone pa NIČ. Isto je z mafijo, ki preprodaja avtomobile - kar naenkrat ima avto z 400.000km samo 90.000 ...prikaži več kilometrov z vsemi rednimi servisi. Slovencl pa kupi mačka v žaklju!!!!

  • punca05 14:12 19.februar 2015.

    pri sebi jih tudi ne more vrtet

  • rogixl 12:54 19.februar 2015.

    Zakaj šele 2018? To pomeni, da do takrat lahko vsi vrtijo kilometre nazaj? Še za tri leta legalizacija goljufanja.