Avto
861 ogledov

Koristna novost pri letni dajatvi za motorna vozila

Prometno dovoljenje Andrej Leban
Povračilo letne dajatve za motorna vozila se bo obračunavala nekoliko drugače.

Letna dajatev za motorna vozila je obveznost, ki jo mora vsak lastnik plačati ob podaljšanju registracije vozila. Odvisno od tipa vozila nanjo vplivajo različni dejavniki - prostornina motorja (avtomobili in motorji), število sedežev (avtobusi), emisijski standard ali celo tip vzmetenja (tovornjaki).

Vsak, ki se se je soočil s prodajo avta, se je že srečal tudi z različno prakso glede vračila preostalega zneska "neizkoriščene" premije za zavarovanje in premije za letno dajatev. Pri zavarovalnini je bila stranka že doslej upravičena do povračila na podlagi dnevnega poračuna. Če torej odjavite avto 16. v mesecu, ste upravičeni za povrnitev premije za naslednjih 14 (oz 15) dni plus vse preostale mesece do konca veljavnosti zavarovalne police. 

Pri letni dajatvi pa se povračilo obračunava po mesečni ravni. Če bi odjavil avto 3. v mesecu, bi bil upravičen le za povračilo za vse naslednje mesece, za 27 dni v tekočem mesecu pa ne. 

Vlada bo s spremembami zakona o davku na motorna vozila to spremenila. "V primeru, da se vozilo registrira za obdobje, krajše od enega leta, se sedaj obračuna zgolj sorazmerni del dajatve, ki ustreza sedaj dnevnemu namesto mesečnemu obdobju registracije oziroma veljavnosti prometnega dovoljenja. Prav tako se v primeru odjave vozila pred potekom obdobja oziroma obdobja, za katero se je dajatev plačala, stranki na podlagi njene vloge vrne sorazmerni dnevni del plačane letne dajatve."

A če nameravate avto prodati letos, se ne veselite prezgodaj. Novost bo, potem ko bo zakon sprejet, stopila v veljavo šele 1. januarja 2018, saj morajo pred tem ustrezno prilagoditi računalniški sistem in baze. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 08:27 10.januar 2017.

    ni problem ,ampak s tem jim več denarja ostane.tukaj mislim da je dolžna zveza za zaščito kupcev zadevo poštimat .leto ima 365 dni in brez filozofiranja prosim.

  • endrug 11:17 09.januar 2017.

    Kot da bi bil problem izračunati na dan natančno.

  • Ferluci 08:43 09.januar 2017.

    Blefiranje. Za takšno manjšo aplikativno spremembo obračuna ne potrebuješ eno leto. Vse kompleksnejše spremembe se dajo naredijo prej - razlog je v tem, da bo v proračun s to spremembo pricurjalo nekoliko drobiža manj, samo za to gre.