Avto
7277 ogledov

Kradejo katalizatorje

Youtube
Cena paladija, ki ga zaradi posebnih, fizikalnih lastnosti uporabljajo pri izdelavi katalizatorjev v avtomobilski industriji, je poletela v nebo. S tem pa tudi kraje katalizatorjev.

Pred mesecem dni je zlato na vrhu najbolj iskanih žlahtnih kovin zamenjal paladij, preskočil ga je tudi s ceno.

BMW M3 E30 Ukraden! Avto Tatovi ukradli izjemen primerek BMW M3

Kakšno povezavo ima paladij s katalizatorji? Paladij je trenutno en od najbolj iskanih kovin v avtomobilski industriji, saj ga uporabljajo za izdelavo katalizatorjev, ki uravnavajo nivo izpustov plinov v avtomobilih. Kondenzatorje iz paladija uporabljajo pri bencinskih motorjih, ki doživljajo svoj vrhunec, hkrati pa regulatorji vse bolj zaostrujejo emisijske norme. Z naraščanjem povpraševanja raste tudi cena te žlahtne kovine. Kitajska dela zaloge paladija in je hkrati največji kupec v avtomobilski industriji. Povpraševanje je večje od ponudbe že zadnjih sedem let. 

Kraja vozila Iznajdljivi tatovi Avto Tatovi se vrnejo po popravljen avto

To so prepoznali tudi tatovi. Po pisanju časnika The Wall Street Journal so visoke cene paladija tatove navdahnile za kraje in lahek zaslužek. Na policiji v Chicagu v ZDA so pojasnili, da so tatovi izpilili tehniko kraje katalizatorjev. "Celoten proces poteka ponoči. Skupina tatov pride s tovornjakom in žago, s katero žagajo katalizator, ki je nameščen med motorjem in srednjim loncem. Svoj "plen" hitro vržejo v tovornjak in nadaljujejo svoj pohod," je novinarjem pojasnil tiskovni predstavnik policije v Chicagu Howard Ludwig. 
Primere kraje katalizatorjev so zabeležili tudi drugje po ZDA, v Virginiji, St. Louisu (vseh 20 avtomobilov parkiranih na enem parkirišču, je v eni noči ostalo brez katalizatorjev), o krajah pa poročajo tudi iz Anglije. Tatovi najpogosteje kradejo pri znamkah, kot so BMW, Audi in Volkswagen, pogosto so tarča tudi tovornjaki. Tatovi za posamezen ukraden material dobijo tudi po 400 ameriških dolarjev, strošek oškodovanega lastnika vozila pa je še bistveno večji.

Avtomobilski ključi Slovenija Pozor! Tatovi uporabljajo tudi motilce zaklepanja!

Policisti so objavili tudi že posnetke kraj, najbolj šokanten pa prihaja iz Velike Britanije, ko je tat kar sredi belega dne uspel dvigniti toyoto prius in v manj kot minuti ukrasti katalizator ter pobegniti neznano kam.

Avto Tatovi vozil imajo nov trik, pazite na plastenke
 
Komentarjev 5
  • ode 08:29 28.februar 2019.

    Dobra ideja lopovom, ki tudi berejo novice na tem portalu, čeprav so (uradno) nepismeni. S tem bodo s kraje željez, luminij, bakr, prešaltali na višji nivo zločina.