Avto
21336 ogledov

Kako težko je ukrasti kolo? Naredili smo test!

Ključavnica za kolo
1/21
Žurnal24
Izposodili oziroma kupili smo različne tipe ključavnic za kolesa in jih poskušali prerezati oziroma preščipniti z različnimi orodji. To so rezultati.

V Sloveniji na leto dni neznano kam izgine okoli 3.000 koles. Nekatera stanejo tudi več tisočakov. Če pustite kolo nezavarovano, bo "hitro dobilo noge." Nepridipravov že dolgo časa ne motijo niti kolesarske ključavnice, ki pa so pogosto najboljši in edini način, da tatove odvrnete od kaznivega dejanja. V avtomobilski redakciji smo se odločili preveriti, s katerimi ključavnicami imajo tatovi največ dela. Uporabili smo žago, velikanske klešče, železno palico, ki smo jo ovijali okoli ključavnice, za vsak primer, če obstaja kakšna ključavnica, ki je ne bi mogli prežagati ali preščipniti, pa smo imeli s seboj celo brusilko.

Orodja in tehnike niso nič drugačne kot jih tatovi uporabljajo, zato iz članka ne bodo izvedeli nič novega o kraji. Naš namen je bil preveriti, kako čim bolj otežiti delo nepridipravom. 

Ključavnica za kolo | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Jaka Čuk Avto Kupiti kolo zgolj zato, ker je znižano?

Lotili smo se treh tipov ključavnic

Izposodili oziroma kupili smo različne tipe ključavnic za kolesa, pletenice oziroma jeklene vrvi, ki se uporabljajo najbolj pogosto, verige oblečene s tkanino, ki je prav tako pogost način zaščite kolesa in več-delne debele listnate ključavnice, ki se pritrdijo na okvir kolesa. Vse smo priklenili na železni drog.

Ključavnica za kolo | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Žaga, klešče, palica, brusilka

Najprej smo se lotili verige, za katero smo odšteli skoraj 20 evrov. S kleščami smo jo preščipnili v nekaj sekundah, prav tako je hitro počila, ko smo jo tesno navili okoli palice. Pletenica oziroma jeklena vrv se je izkazala za večji izziv. Pod težo palice nikakor ni popustila. Najcenejšo in najtanjšo smo z navadno žagico za modelarstvo prežagali v manj kot dveh minutah. Z debelejšimi navitji smo imeli kar precej dela tako s kleščami kot žago. Izkazale so se za trdovratne, vendar je treba zanje odšteti več denarja in kupiti take z večjim premerom. Največ dela smo po pričakovanju imeli z več-delno debelo listnato ključavnico, ki je tudi najdražja. Z žago si nismo mogli pomagati, prav tako ne z železno palico ali običajnimi kleščami. Preščipnili smo jo šele z velikimi kleščami za ščipanje najdebelejših verig, hkrati pa smo vsem na očeh, ko to počnemo. Klub temu tudi taka ključavnica ni bila pretrd oreh, se je pa moral lotiti najmočnejši član redakcije.

Ključavnica za kolo | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Servis kolesa Avto Na slovenskih cestah precej nevarnih koles

Zaključek

Naš zaključek je bil, da najbolje uporabiti dva različna tipa ključavnice. Na tak način lahko vsaj odvrnete tatu, da se bo sploh lotil vašega kolesa. Ključavnic, če se da, pritrdite na okvir. Še vedno pa priporočamo, da ga imate čim bolj na očeh.

Kaj pravi specialist?

Tako meni tudi Jak Čuk, specialist za kolesarjenje in kolesa pri podjetju Špan, ki nam je povedal, da ljudje še vedno kupijo drago kolo in poceni ključavnico. "Je pa večna dilema, ali bo dražja ključavnica zagotovo preprečila krajo. Boljše ključavnice niso neuničljive, so pa velika ovira pri kraji. Večja in bolj trdovratna je ključavnica, dalj časa traja, bolj glasno orodje je potrebno in večja je verjetnost, da poskus kraje ni uspešen. Pametno zaklepanje na večje objekte, na vidno in bolj javno mesto z močno ključavnico je še vedno nasvet, ki ga ponudimo našim strankam pri izbiri ključavnice," pravi Čuk in dodaja, da ni ključavnice, ki je tatovi ne bi zlomili.

Ključavnica za kolo | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Ključavnica za kolo | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Enota za oceno je čas

Boljše ključavnice se od slabših razlikujejo v materialih, trdoti in fleksibilnosti, debelini členov ali pletenice, uporabljenih tehnologijah. "Vse to vpliva na končno varnost. Bolj je material trd, težje ga je razpoloviti, bolj je trd več energije je potrebne in močnejše orodje. Boljše ključavnice so posledično tudi težje in večje. Enota za oceno, katera je boljša ali slabša je tu čas," pojasnjuje sogovornik in dodaja, da so najslabše najtanjše, lahko so navadne pletenice (jeklene vrvi) ali nekaljene verige. "Izberite take z večkrat kaljenimi elementi, z zaščito proti »zaledenitvenim« sprejem in z močnimi spoji in zaklepom. Največ dela se je izkazalo, da imajo roparji koles z več-delnimi listnatimi ključavnicami, kjer je velika prednost trdota materiala in debelimi pletenicami, kjer je prednost številčnost posameznih žic v pletenici," še pravi Čuk.

Ključavnica za kolo | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Nasveti policije za varovanje kolesa:

Kolo, ki dlje časa ni v uporabi, hranite v zaklenjenem prostoru.

Če morate kolo pustiti na prostem, naj bo prostor obljuden in dobro razsvetljen.

Zaklenite ga z dobro ključavnico! Ključavnice slabše kakovosti niso za tatove koles nikakršna ovira. Še bolje je, če kolo priklenete k ograji (hkrati za okvir kolesa in eno od koles).

Zapišite si podatke o kolesu (znamko, model in barvo kolesa, tudi tip sestavnih delov - pedal, ogrodja, prestav, zavor; morebitne posebnosti, individualne znake in poškodbe, dodatno opremo itd.); če kolo na okvirju nima serijske številke, jo dajte nanj vgravirati.

Če vam ukradejo kolo, tatvino prijavite policiji. Ob prijavi posredujte policistu vse podatke, ki jih bo od vas zahteval.

Ključavnica za kolo | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Ključavnica za kolo | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Kaj pravi policija?

Tatvine koles so dokaj pogosto kaznivo dejanje. V Sloveniji je ukradenih oziroma prijavljeno pogrešanih letno okoli 3.000 koles. Policisti opažajo, da tatovi tudi niso izbirčni. Kradejo vse vrste koles, ne glede na vrednost in znamko. Na policiji opozarjajo, da tatovi izbirajo taka kolesa, da bo njihov podvig čim bolj enostaven. Zato svetujejo, da raje dobro zavarujete svoje kolo in ne ponujate priložnosti nepridipravom.

 Svetujejo tudi to, da si zapišete podatke o kolesu, po možnosti ga fotografirajte. Ko prijavijo krajo, znajo namreč oškodovanci navadno povedati le znamko in barvo svojega kolesa, drugih podatkov pa ne, kar policiji dodatno otežuje raziskovanje teh dejanj. Več je podatkov, ki jih policisti dobijo ob prijavi tatvine, večja je možnost, da se kolo identificira in nazadnje tudi vrne lastniku.

Ključavnica za kolo | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Če vam ukradejo kolo, je smiselno pregledati tudi seznam najdenih predmetov na spletni strani policije. Storilci lahko namreč kolo uporabijo samo kot transportno sredstvo in ga potem zavržejo. Takšna kolesa so evidentirana kot najdena. Če ni mogoče ugotoviti lastnika, so kasneje prodana na dražbi najdenih stvari.

 
Komentarjev 11
  • tilen7 22:11 02.februar 2023.

    Jaz imam to ključavnico, in deluje zelo dobro (sledenje, alarm, SMS, email, ...) https://unlock2ride.com/product/pametna-kljucavnica-za-kolo Ima vgrajeni alarm, poleg tega ti pa takoj pošlje SMS/email s točno lokacijo kolesa. Več info tukaj: https://www.youtube.com/watch?v=zejy2pvpF7c

  • brinti 08:35 15.april 2019.

    A lahko poveste kje kupiti večdelno listnato ključavnico in kje jo kupiti? Na spletu je namreč ne najdem.

  • Zara_Corlette 07:54 18.avgust 2018.

    Moja zadnja plača je bila 5300 evrov za 10 ur na teden na spletu...... Prijateljica moje sestre ima v povprečju 22.000 evrov že več mesecev in dela približno 30 ur na teden...... Ne morem verjeti, kako enostavno je bilo, ko ...prikaži več sem poskusil..... Potencial prii temm je neskončen..... To je tisto, kar počnem . ........ ➥➥➥➥➥ www.Internet43.Com