Avto
156 ogledov

Kruta kazen za tiste voznike, ki druge slepijo z dolgimi lučmi

Kitajski policisti Policija Shenzen
Policisti so si domislili krutega načina, kako kaznovati voznike, ki druge voznike slepijo z dolgimi lučmi.

Osnovno pravilo in tudi bonton pravita, da je potrebno luči zastreti, ko srečamo druge udeležence v prometu, s čimer preprečimo njihovo zaslepitev. To je zapisano tudi v slovenski zakonodaji, a kljub zagroženi kazni 40 evrov je dejansko ugotovljenih kršitev razmeroma malo. 

Očitno je problematika precej bolj pereča na Kitajskem. Policija v mestu Shenzen se je domislila zelo efektivnega načina kaznovanja kršiteljev. Kogar zasačijo, da ni pravočasno zasenčil luči, policisti povabijo iz avta in ga posadijo na stol, ki ga postavijo pred svoj službeni avto. Nato prižgejo dolge luči, grešnik pa mora eno minuto strmeti v bleščečo svetlobo, je poročal BBC. Dodatno mora plačati 300 juanov kazni, kar je približno 40 evrov, dobi kazenske točke, zrecitirati pa mora tudi še določila paragrafa o pravilni uporabi luči.

Na sporni ukrep, ki so ga policisti predstavili kar prek družabnih omrežij, se je seveda vsulo veliko odzivov, a večina ga je podprla. Tudi anketa na tamkajšnjem zelo popularnem spletnem portalu Sina news je pokazala, da 90 odstotkov anketiranih stoji za ukrepom policije. Tisti, ki se jim zdi takšno početje policije kršenje človekovih pravic, pri čemer lahko na očeh pusti trajne posledice, pa so v veliki manjšini. 

Shenzen je s sedmimi milijoni prebivalcev mesto, ki je moderno mobilnost vzelo zelo resno, a tudi rigorozno. Tako znotraj Kitajske, ki se duši od smoga, velja kot zgled množičnega vpeljevanja električnih avtomobilov in avtobusov v promet, pa tudi po nenavadnih ukrepih policije. Lani so za tiste pešce, ki jih zasačijo pri prečkanju ceste ob rdeči luči, uvedli kazen obvezne nošnje zelenih čepic in telovnikov, pomagati pa morajo tudi pri urejanju prometa.

Na avtocestah so oblasti postavile ogromno maket policistov, resnične može postave pa oborožile kar z ostrimi palicami.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:07 08.november 2016.

    Men je pa všeč ideja. Če preveč piješ lahko greš šele ko spiješ 2 l vode; če voziš z tadolgimi lučmi in slepiš druge se te postavi pred reflektor teh luči, Če kradeš se ti lahko nazaj ukrade še kej ...prikaži več več. Če v davčne oaze denar daješ se te izžene iz države za celo življenje in vanjo nimaš vstopa; kar je tvojga ostal v državi pa podari v dobrodelne namene. Če zganjaš korupcijo/nepotizem ista zgodba. Izgubiš državljanstvo in si izgnan za vedno. Če žališ druge brez pravega razloga se te zapre za eno uro v sobo kjer te 10 ljudi nonstop žali. Seveda blažja oblike ampak približno v tej smeri: oko za oko in zob za zob. Nič preveč fizično krutega; bolj psihično da te priprav do tega da ne delaš teh neumnosti.

  • Žurnalček 09:45 08.november 2016.

    Tole bi lahko implementirali pri nas ! Vse pijane voznike , ki jih zalotijo , posaditi za mizo in dokler ne popijejo 3 litre vode , ne morejo nikamor !

  • sintesi 08:12 08.november 2016.

    @ skippy, a za tiste ki pa mučijo s svojo objestnostjo nasproti vozeče pa to ne velja