Avto
873 ogledov

Kune pod Pohorjem grizejo kable v vozilih

Akumulator Gregor Prebil
Na Štajerskem koncu pod Pohorjem ima veliko voznikov težave s kunami, ki se v mrazu zatečejo pod pokrov avtomobilov in delajo škodo na vozilih. Avtoserviser iz Maribora nam je potrdil, da primerov, ko k njim na popravilo pripeljejo vozilo v okvari s pregriznjenimi sondami ali poškodovanim filcem veliko.

"Na tehničnem pregledu me je serviser opozoril, da imam načeto tapiserijo," piše na enem od spletnih forumih, na drugem pa: "Nam je pregrizla kable za svečke, še sledi tačk so se videle notri."

"Tudi mi imamo pod Pohorjem kar nekaj kun, zato sem nabavila razpršilo proti kunam in z njim poškropila motor in vse kable v avtu. Povprašaj po trgovinah z vrtnimi pripomočki," svetuje tretja uporabnica foruma, nekateri drugi, ki so imeli tovrstne težave pa so se zatekli v trgovine z elektronskimi pripomočki, kjer prodajajo elektronske odganjalnike za kune, bodisi na baterije, ali take, ki se jih zveže na avtomobilski akumulator.

Do 300 evrov škode

S kunami na štajerskem koncu nimajo težav le vozniki, ki stanujejo v okolici Pohorja, ampak po vsem mestu pojasnjuje Zvonko Pal, svetovalec servisnih storitev in vodja delavnice v avtohiši Avtokoletnik. "Drži, je kar ogromno teh primerov. V delavnici imamo vsak mesec opravka s tovrstnimi težavami," pravi strokovnjak in dodaja, da živalce največkrat poškodujejo kabel za kisikovo sondo oziroma tipalo za računalnik, zato se v avtomobilu prižge opozorilna lučka. Serviser pravi, da gre pri teh težavah zagotovo za glodavce, saj vidijo sledi zob, tačk in blata.

"Včasih gre za strošek popravila 80 do 100 evrov, ko živalce raztrgajo oblogo iz filca na pokrovu motorja, lahko pa nastane tudi za 200 do 300 evrov škode, če gre za poškodbe na sondi," pojasnjuje strokovnjak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.