Avto
13550 ogledov

Kupci ne dobijo vozil, čeprav dokončana čakajo v pristaniščih

Vozila v pristanišču Epa
Novih avtomobilov je na trgu malo. In tudi končana lahko po več mesecev čakajo na privezih v pristaniščih.

Avtomobilska industrija je v krizi s čipi v krču. Povpraševanje kupcev po novih avtomobilih presega ponudbo proizvajalcev vozil. Vendar tudi proizvedeni pogosto niso dostavljeni kupcem. V nekaterih pristaniščih se kopiči na tisoče BMW-jev, tesel, pa tudi japonskih in ameriških vozil.

Rabljeni avti Avto Odgovor na vprašanje: Čakati ali kupiti rabljenega zdaj?

Kriza čipov je povzročila pomanjkanje avtomobilov. Avtomobilska podjetja so se odzvala z dvigom cen. Rezultat? Kupci na dobavo novih avtomobilov čakajo tudi do leta dni, za povrh pa plačajo 20 % več, kot če bi avto uvozili pred letom ali dvema. Tragedija je v tem, da tudi avtomobilov, ki so proizvedeni, avtomobilska podjetja pogosto ne morejo dostaviti kupcem. Odličen primer je trenutna situacija v nemškem pristanišču Bremerhaven. Trenutno je v pristanišču in zasidranih ladjah na tisoče avtomobilov, predvsem modeli koncerna Stellantis in BMW, ki so namenjeni izvozu v ZDA ter Mehiko. Pa tudi električne Tesle, ki potujejo do evropskih strank.

Vozila v pristanišču | Avtor: Epa Epa

Spletni portal za prodajo rabljenih vozil Doberavto Zaskrbljujoče Avto Napoved o koncu obdobja poceni avtomobilov

Cene prevozov tudi petkrat večje

Pristanišče Bremerhaven je eno najpomembnejših logističnih vozlišč za prevoz avtomobilov. Letno prepelje okoli 1,7 milijona vozil. Kje je težava? Gre za kombinacijo vse manjše prevozne zmogljivosti prevoznikov in pomanjkanja servisnega osebja v pristanišču, predvsem voznikov. Pričakuje se, da bodo ta pomanjkanja povzročila vsaj trimesečno zamudo pri dobavah. Težava s transportnimi zmogljivostmi ima korenine v svetovni pandemiji, ki je zasidrala do 250 ladij, namenjenih za prevoz avtomobilov. Prevozniško podjetje Wallenius Wilhelmsen je na primer napovedalo, da do konca decembra zaradi pomanjkanja ladij ne bo sprejemalo novih naročil za prevoz vozil.

Parkirišče, novi avtomobili Avtomobili Avto Avtomobili: Si Evropa koplje grob?

Hkrati se zaradi razgradnje drugih plovil število ladij še vedno zmanjšuje. Trenutno je na voljo le 13 velikih plovil, ki lahko prepeljejo okoli 8500 avtomobilov. Čeprav so naročene nove ladje, bodo v uporabo prišle šele leta 2024. To pomeni, da bo logistični kaos trajal celotno leto 2023. Kupci bodo to spet občutili na cenah, saj so se plačila za pošiljanje avtomobilov z ladjo močno povečala. Medtem ko je bila še leta 2020 cena za en dan prevoza okoli 10.000 evrov, je bila lani že 34.000 evrov, letos pa že med 50 in 60 tisoč evrov. Večji stroški se odražajo tudi v cenah avtomobilov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.