Avto
62 ogledov

Kupite avto z ESP!

bosch_esp_esc_240609 Žurnal24 main
"Povprečen slovenski avtomobil ima slabo varnostno opremo. Če kupujete nov avtomobil, na seznamu dodatne opreme izberite sistem ESP," svetuje inštruktor varne vožnje Andrej Brglez.
Sistem ESP (ESC) sestavljajo številni senzorji, s katerimi računalnik zazna zanašanje vozila, na kar se odzove z zaviranjem posameznega kolesa (tudi z razmejevanjem navora).

V Žurnalovi anketi vas je na vprašanje, kako varne avtomobil vozite, odgovorilo 1.709. Kar 46 odstotkov bralcev ima v avtomobilu tako varnostni sistem ABS kot ESP (ESC), zgolj ABS ima 39 odstotkov bralcev, nič od naštetega pa 15 odstotkov.

Inštruktor varne vožnje Andrej Brglez pravi, da je v praksi nasprotno in da povprečen slovenski avtomobil nima ESP-ja. "Po zakonu imajo vsi novi avtomobili ABS, ki je star že več kot 30 let. Na žalost pa povprečen slovenski avto nima sistema ESP. Neka raziskava je pokazala, da bi v Evropi rešili 25 tisoč življenj, če bi imeli vsi avtomobili na evropskih cestah ESP," pravi Brglez, ki še pojasnjuje, da veliko ljudi ob nakupu avtomobila, če govorimo za nižji srednji razred, niti ne ve dobro, kaj ESP sploh je.

"Ne vedo, zakaj bi se zanj odločili. Prodajalci po neki drugi raziskavi ne znajo natančno povedati, ali je ESP potreben ali ne. Kupec prav tako nima možnosti, da se odloči, da bi ESP za denimo največ 150 evrov dokupil, ampak ga lahko dobi le v kompletu z drugimi sistemi, kot je avtomatska klimatska naprava, kar končno ceno avtomobila dvigne tudi za 500 in več evrov," še dodaja.

Brglez kljub temu, da bo prihodnje ESP v novih avtomobilih del obvezne opreme, svetuje, da za svojo varnost poskrbite že danes. "Že zdaj priporočam nakup ESP-ja, čeprav se bodo rezultati pokazali na dolgi rok," je svoje mnenje za konec podal sogovornik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.