Avto
1280 ogledov

Lada niva prelisičila zakon z novim imenom

Legendarna Lada Niva je bila priljubljena po vsem svetu ter je služila in še slu Žurnal24 main
Lada niva v bolj ali manj isti obliki na trgu vztraja že skorajda neverjetnih 37 let. Zdaj je prišel čas za spremembo imena. Imenovala se bo taiga 4x4.

Legendarni štirikolesni terenec se je po vsej vzhodni Evropi in seveda Rusiji proslavil s svojo robustnostjo in terenskimi sposobnostmi. Njegovi agregati niso bili nikoli zadnji krik mode, bili so tudi žejni kot kamele po prečkanju Sahare, a uporabnost na brezpotjih za dobro ceno je tisto, kar je pri tem avtomobilu največ štelo in kar so njegovi kupci tudi iskali.

Niva je bila razmeroma dobro znana tudi v Nemčiji, a so ji tam tako kot drugod po zahodni Evropi že pred leti zaloputnili vrata, saj avtomobil ni izpolnjeval več minimalnih varnostnih standardov. Marsikateri nemški lovec ali gozdar je tako lahko le žaloval, ker so mu vzeli tako uporaben stroj.

A podjetni Rusi so prišli na drzno idejo in so nivo znova pripeljali na nemški trg. Kako? Avtomobil so nekoliko izboljšali, mu dodali ABS, elektronski pedal plina, zaporo diferenciala in servovolan ter ga obdali z zaščitno plastiko. In predvsem – spremenili so mu ime v taigo 4x4 ter najavili, da jih bodo izdelali le v 1.000 primerkih.

Zaradi tako majhne proizvodnje pa so se tudi izognili ostrim normam glede varnosti pri trkih, poroča nemški T-online. Priredili so tudi VIN-kodo, ki se pri nemških nivah jasno loči od tistih, namenjenih za Rusijo. Zimzeleni terenec, ki je bil predstavljen "daljnega" leta 1976, je v Nemčiji na voljo od 10.990 evrov.

Komentarjev 1
  • Branidom 09:33 09.avgust 2014.

    In verjetno takoj razprodana !