Avto
18 ogledov

Lahko bi bili najvarnejši

Policistka in otrok Katarina Pernat
Optimizem. Leto zaključujemo z manj mrtvimi na cestah.

Letošnje leto bomo v primerjavi z lanskim zaključili z manj mrtvimi v prometnih nesrečah na slovenskih cestah. Do sredine decembra je umrlo 116 udeležencev v prometu, kar je dobrih deset odstotkov manj kot v istem obdobju lani, ko je na cestah umrlo 129 ljudi.

Vedno bolje gre

Kot ocenjujejo na policiji, tudi to dokazuje, da se prometna varnost v državi vsako leto postopoma izboljšuje. “Do konca novembra se je zgodilo 16.918 prometnih nesreč ali 18 odstotkov manj kot lani v istem obdobju,” ugotavljajo policisti.

Da pa lahko to postopno zmanjševanje števila mrtvih v prometu v naslednjih letih Slovenijo spremeni celo v eno od prometno najvarnejših držav sveta, verjame predsednik Zavoda varna pot, sekretar komisije za vzgojo v cestnem prometu pri AMZS Robert Štaba. “Javnost, zlasti mediji, so namreč v zadnjih petih letih močno pripomogli k velikemu dvigu zavesti in odgovornosti udeležencev v prometu in o tem, kako pomembna je prometna varnost za vse nas. Vozniki so posledično bolj medsebojno odgovorni. Zaradi tega smo lahko optimistični in to zavest samo še povečujemo,” meni Štaba.

Še vedno preveč pijanih

Tudi zato policija v prihodnjem letu ne bo popuščala pri tistih preventivnih ukrepih, s katerimi poskuša s cest med drugimi odstraniti vinjene voznike. “V prometnih nesrečah je bilo 1.463 povzročiteljev pod vplivom alkohola, kar je dobrih deset odstotkov povzročiteljev prometnih nesreč. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč se je namreč letos glede na lani povečal za pol odstotka,” pojasnjujejo na policiji.

Prometne nesreče s smrtnimi žrtvami pa so se tudi letos – kot vsa prejšnja leta – najpogosteje zgodile zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo, neupoštevanja pravil o prednosti in nepravilne smeri vožnje. Prav zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo so policisti letos voznike tudi največkrat ustavili, obravnavali in kaznovali. “Policisti so do konca novembra ugotovili 265.389 kršitev cestnoprometnih pravil, kar je za 17 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Najpogostejša kršitev je poleg neprilagojene hitrosti neuporaba varnostnega pasu, zaradi česar so policisti letos obravnavali skupno 43.277 kršiteljev,” dodajajo na policiji.     

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.