Avto
105 ogledov

Lastnik tovornjaka pokasiral 16.000 evrov globe

Nadzor tovornjakov Boštjan Paušer/Kamion&Bus
Finančna uprava je doslej na račun krišteljev med avtoprevozniki "zaslužila" že dva milijona evrov.

Poleg policije in inšpektorata za promet imajo tudi nadzorniki Finančne uprave (FURS) pristojnosti za nadzor nad časom vožnje, odmori in počitkom voznikov tovornjakov in avtobusov. 

Mobilne enote Finančne uprave RS so osredotočene predvsem na potencialno nevarne voznike, ki huje kršijo pravila o času vožnje in obveznem počitku ter ogrožajo varnost drugih udeležencev v prometu. Pri kontrolnih pregledih v cestnem prometu so finančni preiskovalci v zadnjega pol leta odkrili skoraj dva tisoč kršitev, pravijo na Fursu. Največ kršitev je zaradi prekoračitve neprekinjenega časa vožnje, prekoračitve dnevnega časa vožnje in nezadostnega dnevnega počitka, zlorabe tahografa, tahografskega vložka ali vozniške kartice.

"Voznik pogosto ne more predložiti izpisov aktivnosti za tekoči dan oziroma 28 dni. Pri kontrolnih pregledih v cestnem prometu so finančni preiskovalci v mobilnih enotah v zadnjega pol leta (od sredine julija 2014 do konca januarja 2015) odkrili skoraj dva tisoč kršitev in zanje izrekli prek dva milijona evrov glob. Za večje kršitve so odredili napotitev na izredni pregled tahografa, začasno odvzeli vozniško dovoljenje in registrske tablice vozila, zasegli voznikovo kartico in prepovedali vožnjo do izpolnitve dnevnega oziroma tedenskega počitka. Pri hujših kršitvah prevoznikov, ki so s pomočjo vgrajenih naprav in pripomočkov prikrivali dejavnosti vožnje, počitka in odmorov, je bila najvišja izrečena kazen 16.000 evrov pravni osebi in 4.000 evrov odgovorni osebi."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.