Avto
2609 ogledov

Lepa poteza proizvajalca do svojih delavk in delavcev

Proizvodnja avtomobilov Volvo delavci Profimedia
Volvo Cars bo vsem svojim zaposlenim po svetu omogočil dodatni starševski dopust v dolžini kar 24 tednov.

Švedski Volvo Cars po enotah po svetu zaposluje okoli 40.000 ljudi. Pred kratkim so v svojo poslovno strategijo sprejeli novo družinsko politiko, ki spodbuja zaposlene po več druženja s svojimi otroki in partnerji, saj verjamejo, da je to eden od načinov za ohranjanje zadovoljnega in zato uspešnejšega delavca. 

Vsi, ki so pri Volvu zaposleni vsaj eno leto in imajo otroke mlajše od treh let, imajo pravico do 24 tednov dopusta, ki je plačan v višini 80 odstotkov. Velja za oba spola, vključeni so tudi nadomestni starši, skrbniki in istospolni partnerji. 

"Želimo ustvariti kulturo, ki podpira enakopravno starševstvo obeh spolov," je potezo komentiral šef Volvo Cars Håkan Samuelsson. "Ko podpiramo starše, da lahko vzpostavijo razmerje med zahtevami v službi in v družiini, pomagamo zmanjšati razliko med spoloma in omogočamo, da lahko vsakdo uspeva tudi v kariernem življenju. Prav družina je ena od tistih vrednot, ki je za znamko Volvo zelo značilna," je še dodal.

Skandinavske države so bile prve, ki so na ravni državnih politik uredile možnost do starševskega dopusta za oba spola. Slovenija, ki ima enega najdaljših porodniških dopustov za matere na svetu, je očetovski dopust uvedla že leta 2002. Ta socialna pravica je po svetu še vedno precej redka.

Na borzo po dodatna sredstva

V teh dneh je glede znamke Volvo zanimiva tudi vest, da njegova lastnica, kitajska družba Geely, resno razmišlja o uvrstitvi delnic Volva na borzo. Z delno prodajo deleža bi po ugotovitvah finančnih analitikov prišli do okoli 20 milijard evrov novih sredstev in okrepili povezave med proizvajalci v trenutku, ko so pred avtomobilsko industrijo zelo negotovi časi. Geely je tako že nekaj let eden največjih posameznih delničarjev koncerna Mercedes-Benz.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.