Avto
60 ogledov

Lepi delahaye zamenjal lastnika

Delahaye Roadster 175S
1/27
Žurnal24 main
Na dražbi v ZDA so prodali delahaye roadster 175S, po mnenju mnogih enega najlepših avtomobilov na svetu sploh. Pripadal je znameniti igralki Diane Dors, kladivo pa je udarilo pri 2,3 milijona evro.

Avtomobil je vrhunsko obnovljen. Poganja ga 121-kilovatni motor (165 KM) V6 motor s prostornino 4.455 ccm. Štiristopenjski menjalnik je električno-mehanski.

Diana Dors je umrla leta 1984 za posledicami raka na jajčnikih, stara le 52 let. Čeprav je bila zelo premožna, je njeno bogastvo poniknilo v neznano, saj je svoje bančne račune vodila na tajnih lokacijah pod šiframi. Do danes dedičem ni uspelo priti do glavnine denarja.

Type 175S je bil narejen po drugi svetovni vojn, imel je hidravlične zavore in napredno podvozje. Tovarna Delahaye, ki je med drugim dvakrat zmagala na reliju Monte Carlo in enkrat v Le Mansu, je naredila le 51 tovrstnih avtomobilov. Zanje so bili značilne neodvisno prednje vzmetenje in za takratne čase visokozmogljiv V6 motor.

Kljub naprednosti pa avtomobil ni bil primeren za takratne povojne čase, zato je proizvodnja zastala 1951.

Diana Dors, angleška igralka in seks simbol, ki bi jo lahko primerjali z Marilyn Monroe, je bila znana kot strastna ljubiteljica avtomobilov. Pri rosnih 20 letih je bila najmlajši človek, ki je kdaj imel v lasti Rolls-roycea. Delahaya si je kupila že tri leta prej, ko še ni imela niti izpita, in v njem uživala v svojih igralsko najbolj plodnih letih. Ko je avto v 70.-ih prodala, mu je tedanji lastnik vgradil drug motor in zamenjal podvozje. Oboje so vestni restavratorji v prvotno obliko (z originalnim motorjem!) povrnili šele pred kratkim in avtomobil izdatno obnovili, od takrat pa je avtomobil zvezda različnih klasičnih razstav.

Avtomobil je na avkciji dosegel ceno tri milijone dolarjev, kar je sicer manj, kot so pričakovali dražbeniki, a še vedno priča o veliki vrednosti nebeško modre "kočije."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.