Avto
228 ogledov

Leteči avto ima dovoljenje

1/15
Žurnal24 main
Letalo, ki je hkrati avtomobil, je dobilo dovoljenje ameriških oblasti za serijsko proizvodnjo. Tako ga bo kmalu lahko videti v zraku in na cesti.

Vozilo z nenavadnim imenom The Terrafugia Transition je najmanjše lahko športno letalo po klasifikacijah ameriške agencije za letalstvo FAA.

Dejansko bi moralo spadati v razred višje, saj za nekaj kilogramov presega omejitev 600 kilogramov največje skupne mase, vendar so pri FAA malce zamižali, saj v nasprotnem primeru v vozilo ne bi bilo mogoče vgraditi zračnih blazin, mečkljivih con in zaščitne kletke, ki jih zahteva zakonodaja s področja avtomobilov. Klasifikacija lahkega športnega letala je za vozilo pomembna, saj bodo tako vozniki prejeli licenco za njegovo upravljanje že po dvajsetih urah tečaja.

MERE
Kot avtomobil:

dolžina: 5,7 m
višina 2,1 m
širina: 2,0 m

Kot letalo
dolžina: 5,8 m
višina: 1,92 m
razpon kril: 8,4 m

Dvosedežnik se na cesti vede kot običajno vozilo. Gnan je na sprednji pogon, dosega "avtocestne hitrosti" in ima porabo nekaj pod osmimi litri. Ko dospe do vzletne steze, voznik s pritskom na gumb sproži sestavljanje kril, propeler na zadnjem delu vozila pa poskrbi za vzlet. V zraku leti s hitrostmi do 185 kilometrov na uro, doseg pa je okoli 750 kilometrov. Dodatna teža, ki jo je sposoben ponesti pod nebo, je omejena na 200 kilogramov, za vzlet pa potrebuje dobrih 500 metrov steze.

Cena za primerek naj bi bila okoli 160 tisoč evrov, 70 kupcev pa je že v vrsti. Zdaj, ko so prejeli potrebna dovoljenja, lahko začnejo s proizvodnjo, ali bomo Terrafugio Transition videli tudi v Evropi, pa še ni znano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.