Avto
59865 ogledov

Letna vinjeta se z uvedbo e-vinjete spreminja

vinjeta Saša Despot
Z uvedbo e-vinjete se poslavljamo od lepljenja nalepk na vetrobranska stekla, spreminja se tudi način nadzora nad njihovo uporabo. Pomembna sprememba bo doletela letno e-vinjeto.

Kar je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec napovedal še pred poletjem, je s tem, ko je vlada avgusta potrdila novelo Zakona o cestninjenju, postalo realnost. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o cestninjenju, ki trenutno čaka na drugo obravnavo v državnem zboru, omogoča vpeljavo elektronskih vinjet za vozila do 3.500 kg največje dovoljene mase s 1. decembrom 2021, kar bo omogočilo "digitalizirano in deloma pravičnejše plačilo cestnine za uporabo cestninskih cest," so takrat zapisali na ministrstvu za infrastrukturo. Vlada je takrat Darsu naložila izvedbo vseh postopkov za uvedbo tovrstnega cestninjenja. 

Stvari se že premikajo, saj je družba Dars v začetku septembra objavila javno naročilo, katerega predmet je vzpostavitev in delovanje sistema elektronske vinjete. Zainteresirani ponudniki imajo čas za oddajo ponudb do 17. novembra. Koliko je vreden razpis, ni navedeno, iz navodil ponudnikom za izdelavo ponudbe pa je razvidno, da bodo ponudbe, ki bodo brez DDV presegale vrednost 14,22 milijona evrov, ocenjene kot nedopustne in jih Dars ne bo upošteval v postopku ugotavljanja najugodnejšega ponudnika.

Na Darsu so za zdaj glede odvijanja dogodkov v prihodnjem letu redkobesedni. Pojasnili so nam, da je razpis za izvajalca vzpostavitve in delovanja elektronske vinjete v teku, zato bodo lahko podrobneje postopke pojasnjevali po sklenitvi pogodbe. Načrtovan začetek prodaje e-vinjet pa ostaja 1. december 2021, so potrdili.

Vinjeta avtocesta Leta 2021 Avto Pomembna novost, ki jo s seboj prinaša elektronska vinjeta

Do e-vinjete (tudi) prek spleta

Po uvedbi elektronske vinjete se bo še vedno plačevalo uporabo cestninske ceste glede na določeno časovno obdobje, ne glede na prevožene kilometre. E-vinjete bo mogoče kupiti v spletni trgovini, pri pooblaščenih prodajalcih, na prodajnih mestih družbe Dars in prek spletne aplikacije za centralno urejanje podatkov o e-vinjetah. Spletna trgovina bo morala biti dostopna z vsemi vrstami naprav, prek vseh glavnih brskalnikov in bo morala delovati prek varnega protokola. 

Uporabniki bodo ob nakupu lahko izbrali dolžino veljavnosti vinjete. To bo mogoče nastaviti v mesecih, dnevih, pa tudi urah oziroma minutah od nakupa. Uporabnik bo lahko tudi določil, ali bo vinjeta začela veljati takoj ob nakupu ali kasneje. Ob nakupu bo treba navesti državo registracije vozila in registrsko označbo vozila, za katerega bo e-vinjeta kupljena. Nakup bo mogoče izvesti kot registrirana ali neregistrirana stranka, pravna in fizična oseba, ne glede na državo registracije vozila ali prebivališče stranke.

Kaj prinaša e-vinjeta?
1. Konec je lepljenja nalepk na vetrobranska stekla. 
2. E-vinjeto bo mogoče kupiti prek spleta, pri pooblaščenih prodajalcih, na Darsovih prodajnih mestih in prek spletne aplikacije. 
3. Ob nakupu e-vinjete bo treba v sistem vnesti registrsko številko avtomobila.
4. Letna vinjeta ne bo več veljala 14 mesecev, kot do zdaj, ampak 365/366 dni od dneva nakupa. 

Darsovi nadzorniki | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Spletna trgovina bo omogočala nastavitev opomnikov, ki bodo uporabnika opozarjali na začetek ali potek veljavnosti posamezne e-vinjete, ob tem pa bo uporabnik lahko določil, na kakšen način želi na to biti opozorjen (SMS sporočilo, e-pošta, oboje …). Nakup bo mogoče opraviti tako s plačilnimi karticami, PayPalom in e-denarnicami. V primeru nakupa letne e-vinjete bo mogoče izbrati tudi tako imenovano "elektronsko naročnino", kar pomeni, da se bo ob izteku letne vinjete izvedel avtomatski oziroma samodejni nakup nove e-vinjete. 

V prvih dveh letih po uvedbi e-vinjete na Darsu pričakujejo, da bo prodaja letnih e-vinjet skoncentrirana na konec januarja in začetek februarja, tedenskih in mesečnih pa v času turistične sezone in večjih praznikov, je razvidno iz razpisne dokumentacije. V najbolj obremenjenem turističnem mesecu pričakujejo, da se bo prodalo 1.250.000 e-vinjet. Letno sicer trenutno prodajo okoli 8 milijonov vinjet vseh razredov in ročnosti, predvidevajo pa 10-odstotno letno rast količine v petih letih od uvedbe e-vinjete.

Nadzorovali bodo registrske tablice

Uvedba e-vinjete prinaša spremembe na področje izvajanja nadzora nad plačevanjem cestnine. Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o cestninjenju omogoča upravljavcu cestninske ceste, da "sme uporabljati tehnična sredstva za samodejno optično prepoznavo registrskih tablic". Podatke bodo lahko avtomatizirano preverjali s podatki o registrskih označbah in državah registracije. Preverjanje in kontrola registrskih tablic bo morala ustrezati vsem standardom Splošne uredbe o varstvu podatkov (EU) 2016/679 in bo morala biti izvedena v realnem času. 

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o cestninjenju določa, da "elektronska vinjeta ne sme omogočati ugotavljanja lokacije ali spremljanja gibanja vozil na način, da je možno tako določiti določeno vozilo. Ne glede na prejšnji stavek je dovoljeno ugotavljanje lokacije vozila, če je to potrebno zaradi izvajanja cestninskega nadzora, vendar le v obsegu, ki je za te namene nujno potreben"

DARSova zimska služba. | Avtor: Anže Petkovšek Zimska služba DARS. Anže Petkovšek

Preverjali vas bodo tudi z ročno napravo

Nadzor bo Dars vršil na več načinov, in sicer s stacionarno nadzorno opremo, prenosno nadzorno opremo, mobilno nadzorno opremo in ročno nadzorno opremo. Sistem nadzora bo moral delovati v vseh vremenskih in prometnih pogojih, zaščiten bo moral biti tudi pred mehanskimi in elektromagnetnimi motnjami. Stacionarna, prenosna in mobilna nadzorna oprema mora za učinkovit nadzor pravilno prepoznati registrske označbe vozil in državo registracije pri vseh hitrostih vozila do najmanj 160 km/h, tudi v prometnih situacijah, kot so mirovanje, zastoji, zaustavitve in premiki, gost promet z minimalnimi varnostnimi razdaljami itd. Za izvajanje stacionarnega in prenosnega nadzora naj bi imeli po 20 enot opreme za vsakega od načinov izvajanja nadzora. Za mobilni nadzor bodo nabavili največ štiri naprave, za ročni nadzor pa 40 enot.

V vseh primerih bo šlo za naprave, ki omogočajo samodejno optično prepoznavo registrskih tablic (ANPR) za zapis registrskih označb in ki zajamejo fotografije vozil in registrskih tablic prihajajočih in odhajajočih vozil. 

DARS Raziskava Avto Darsova raziskava: koliko ljudi sploh podpira elektronske vinjete

Sistemi bodo morali identificirati vse kombinacije zapisa registrskih tablic in države registracije, pri čemer so države registracije vozila razdeljene v štiri nivoje. Glede na nivo, v katerega se uvršča posamezna država, je odvisno, kako visoka mora biti stopnja prepoznavanja standardnih in posebnih tablic. Za Slovenijo je zahtevana najmanj 95-odstotna stopnja prepoznavanja, za države iz drugega nivoja najmanj 92-odstotna stopnja prepoznavanja (Avstrija, Italija, Hrvaška, Nemčija, Romunija, Francija, Poljska, Švica), za države iz tretjega nivoja najmanj 87-odstotna stopnja prepoznavanja (Madžarska, Bolgarija, Češka, Srbija, Ukrajina, Bosna in Hercegovina, Belgija, Nizozemska in Slovaška), za vse ostale države pa najmanj 85-odstotna stopnja. 

Vsa vozila, ki so registrirana v Sloveniji, se bodo ob preverjanju registrske oznake v evidenci e-vinjet samodejno preverjala tudi preko Matičnega registra vozil in lastnikov vozil. Dars bo lahko za zagotovitev cestninjenja, opravljanja nadzora nad njim in izvedbe postopka o prekršku lahko pridobil podatke iz registra prebivalstva, evidence registriranih vozil in Poslovnega registra Slovenije o zastopnikih pravnih oseb. Na podlagi posebne avtorizacije bosta prek spletne aplikacije podatke lahko pridobivala tudi Policija in Finančna uprava RS, ki tudi opravljata nadzor nad cestninjenjem vozil in izvajata postopke o prekršku.

Preizkusno obdobje, v katerem bodo preverjali delovanje storitev, bo za področje prodaje in centralnega sistema potekalo novembra prihodnje leto, medtem ko bo na področju nadzora preizkusno obdobje predvidoma v času od 1. decembra 2021 do 31. januarja 2022. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 34
  • TistoPravo 05:55 20.oktober 2020.

    Kaj imamo Slovenci z solidarnostjo z tujci, ki uporabljajo naše ceste...s tem upočasnujejo naše poti, in obremenjujejo okolje hrupno in z delci....in to za povrh še v tranzitu proti morju oziroma domov v svojo deželo z osebnim vozilom...raznimi kombiji...ter goro ...prikaži več kamionov. Prve pol leta tujcim zaračunavat duplo, in kar ostane se porazdeli na vse k letni dajatvi za uporabo cest. Dejmo se mal zgledovat po norvežanih...tam plačujejo, dokler se cesta ne izplača...

  • TistoPravo 05:45 20.oktober 2020.

    Drgač pa je to tako...davek na nepremičnine že imamo, saj imajo pri eplačevanju nusz - nadomestila za stavbno zemljišče banke že pod namen plačila tako do definirano...koda estx...na položnici furs tko razpošilja. Torej, o vsem se odloča povsem mimo volje ...prikaži več malih ljudi. Če te želijo pod kontrolo, to izvedejo v prometu...komunikaciji..,in na nepremičninah. To, da imamo vse solidarnostno zastavljeno...samo v prihodkih je ogromna razlika...je vključno z kontrolo prav povsod prava lopovščina

  • TistoPravo 01:00 18.oktober 2020.

    Sicer pa...če se pelješ z sposojenimi tablicami, na kateri je aktivirana veljavna vinjeta...bo to zadostovalo...torej se bo končno dalo prenašat vinjeto iz enega na drug avfo enostavno ;)