Avto
2310 ogledov

Letos grem po "barvo" in življenjsko izkušnjo na sever Evrope

Epa
Medtem ko se večina Evropejcev poleti seli na jug Evrope, se bo sam podal na sever, na Finsko. Po življenjsko izkušnjo, dogodivščino, morda pa uspem pridobiti še kaj „barve“, saj je bilo vsaj do zdaj poletje pri nas bolj "kislo". Na Finskem beležijo najvišje temperature v zadnjih 260 letih.

Dnevnik, Neste Rally Finland, 1. del

Pred dobrim mesecem dni smo v redakcijo dobili povabilo s strani Forda, če bi se udeležili relija za svetovno prvenstvo WRC. In to na Finskem, enem najbolj tradicionalnih relijev za svetovno prvenstvo. Pravijo mu tudi „reli tisočerih jezer“, čeprav je uradni naziv Neste Rally Finland.

 | Avtor: Epa Epa

Povabilo, ki se mu ne gre odreči, celo izplača se prestaviti dogovorjen dopust. Česa takega namreč kot ljubitelj dirkanja in avtomobilov ne doživiš ravno vsak dan. Pa čeprav si po poklicu avtomobilski novinar. Odločil sem se, da vam s pomočjo dnevnika in fotografij pričaram nekaj vzdušja ob progi in v zakulisju, ki ga bodo deležni na tisoče navijačev ob makadamskih cestah, ki "prebijajo" neskončne gozdove in se vijejo ob tisočerih jezerih na Finskem.

 | Avtor: Epa Epa

Tam je reli doma, nič čudnega, da so tam doma tako vrhunski dirkači, kot so Jari-Matti Latvala, ki je s polom in fiesto zmago slavil na Finskem že trikrat, lani je zmagal mladi finski up Esapekka Lappi, s ford focus RS WRC je blestel legendarni Marcus Grönholm, še prej so Finci zastave vihteli ob uspehih Juhe Kankkunena in Tommija Mäkinena, ki smo jih množično občudovali tudi pri nas.

 | Avtor: Epa Epa

Zdaj bomo imeli priložnost mojstre vihtenja volana videti v živo. Stali bomo nekaj metrov stran od dirkalnikov, ki na ozki makadamski cesti, mimo dreves drvijo s hitrostmi, ki se jih nekateri ne bi upali dosegati niti na avtocesti. Ob njih pa množica glasnih navijačev. Podali se bomo v bokse. Najboljši reli dirkači v svetovnem prvenstvu so močno odvisni od celotne ekipe in dela mehanikov, ki veljajo za ene bolj obremenjenih, delo med reliji se pogosto zavleče pozno v noč ali celo v naslednji dan. Od njih je v veliki meri odvisen končni rezultat na reliju. Med njimi bomo poskušali za rokav pocukati tudi Slovenca, ki skrbi za Fordove dirkalnike. Ob večerih pa bomo preverili utrip med navijači. So Finci res znani po odbitih zabavah? Bomo videli.

Danes zvečer namreč letimo v Helsinke, že v petek zvečer sledi drugi del dnevnika s prvimi vtisi in fotogalerijo.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.