Avto
171 ogledov

Levante je prvi suv znamke Maserati

Maserati levante
1/4
Maserati
Maserati je potešil radovednost in pokazal nekaj fotografij svojega prvega suva. Levante obljublja močan veter v prodajna jadra.

Maserati je objavil nekaj fotografij zunanjosti modela levante, s katerim italijanski izdelovalec prestižnih športnih avtomobilov vstopa na teritorij, kamor so že pred njim zapeljali številni tekmeci. 
Levante je prvi suv Maseratija, po premieri na avtosalonu v Ženevi pa bo na cestah že v nekaj mesecih, obljubljajo pri znamki s trozobom v emblemu. Sicer so na svoje ideje prvič opozorili že leta 2011 s konceptom kubang.

Za zdaj se še malo ali nič ne ve, kakšen bo levante znotraj in pod kožo. Predvideva se le, da bosta za pogon med drugim skrbela tako 3,0-litrski bencinski V6, kot tudi enako velik dizelski V6, oba znana iz modela ghibli. Za bencinarja skrbijo pri Ferraiju in na cesto v močnejši S različici spravi 302 kilovata (410 KM), medtem ko dizel bobni s 199 kilovati (270 KM).

Maserati levante | Avtor: Maserati Maserati
Menjalnik bo osemstopenjski, pogon pa bo speljan na vsa štiri kolesa. Izdelovali ga bodo v Torinu. 

Levante naj bi Maseratiju pomagal utrditi poslovni položaj, ki ga je uspešno zakoličil s športno limuzino ghibli. Po zaslugi slednjega, ki je postal tudi prvi dizelski maserati, je še pred leti butična znamka lani beležila prodajo okoli 34 tisoč vozil, čeprav so sami napovedovali še precej višje številke. K njim naj bi jim sedaj pomagal levante, saj naj bi jih na leto prodali okoli 25.000.

Njegovi neposredni tekmeci so porsche cayenne, zaradi zašiljene kupejevske postave pa še BMW X6 in mercedes-benz GLE coupe. Začetna cena levanteja naj bi se pričela pri okoli 70.000 evrih.

Ugoden veter z vzhoda

Levant je zgodovinsko ime za območje vzhodnega Sredozemlja. Ime izhaja iz latinskega izraza levere, vstajati, torej tam, kjer vzhaja sonce. 

V svetu pomorstva pa je levant močan veter, ki piha z vzhodne strani. Piha v dveh različicah - takšni, ki prinaša oblake in dež, ter kot levant blanc, ki napoveduje stabilno vreme. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • blueone 13:47 22.februar 2016.

    Lep, samo ne vem, če bi šel z njim v blato :-)