Avto
176 ogledov

Lexus LC 500 nemškim kupejem kaže roge

Lexus LC 500
1/13
Lexus
Lexus je predstavil model LC 500, svoj najbolj dinamični model po spodnjice parajočem modelu LFA. Veliki kupe naj bi nemcem pognal spoštovanje v kosti.

LC 500 naj bi bil znanilec precej bolj atraktivnih modelov, ki jih gre pričakovati od japonske premium znamke, in za katere imajo močno podporo v vrhovnem šefu Toyote Aikidu Toyodi. Narejen je na osnovi markantnega koncepta LF-LC, postavljen pa je na novo platformo za vozila z vgrajenim motorjem spredaj in pogonom na zadnji par koles. ..

LC 500 naj bi imel izredno trdno karoserijo, celo bolj od LFA, ki se je dičil s školjko iz karbonskih vlaken. To so pri LC 500 dosegli z mešanico lahkih, a ultratrdnih jekel, poleg tega znaten del sestavnih delov podvozja sestavlja aluminij, medtem ko so streha, deli vrat in prtljažna vrata iz ogljikovih vlaken. Razporeditev mase (Lexus njene uradne vrednosti še ni izdal) je tako pri skoraj idealnem razmerju 52:48. Avto je postavljen na 20- ali 21-palčna kolesa.

V japonski maniri je marsikateri podatek prikrit, denimo tudi glede skupne dolžine. Znano je le, da je medosna razdalja nizko h tlem potisnjenega kupeja 2,87 metra. Lahko pa pričakujemo okoli petmetrsko dolžino oziroma znatno več od že obstoječega kupeja RC (4,7 metra). Za primerjavo mercedes-benz S coupe ima medosje dolgo 2,9 metra, skupna dolžina je malce prek petih metrov.

10 hitrih stopenj

V športnem dvovratnem kupeju rohni 5,0-litrski V8 motor, ki ga poznamo že iz modelov GS F in RC F in zmore 350 kW moči. Popolnoma nov je 10-stopenjski avtomatski menjalnik, ki naj bi bil sposoben hitrosti pretikanja klasičnih dvosklopčnih menjalnikov, saj ima posebne "možgane" za predvidevanje voznikovih želja, njegova odlika je tudi izjemna kompaktnost. 2+2 kupe pospeši do stotice v okoli 4,5 sekunde.

Lexus LC 500 | Avtor: Lexus Lexus
Notranjost je tipično za znamko zelo visokega standarda glede kvalitete, vidno pa se navdihuje od že omenjenega superšportnika LFA. Med drugim so stopalke iz magnezija ...

Akio Toyoda je ob premieri LC 500 dejal, da je osebno zanj to zelo pomemben avtomobil, saj je v njem utelešena ideja, ki jo je z vodstvom Lexusa dorekel pred leti in sicer da bodo njihovi avtomobili upodabljali veliko več strasti in posebnosti znotraj razreda premium vozil. Kako bo s prihodom v Evropo, za zdaj še ni znano. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1