Avto
3666 ogledov

List papirja, ki med nesrečo lahko omogoči preživetje

Reševalna karta Andrej Leban
Imate v svojem avtu reševalno karto? Pa bi bilo v dobro vas in vaših najdražjih, da bi jo imeli.

Hitreje, kot lahko reševalci uspejo spraviti iz vozila ponesrečenca v primeru hude nesreče, večje možnosti so za njegovo polno okrevanje. "Zlata ura" je tistih 60 minut, ki so odločilnega pomena, ko je govora o preživetju najtežje poškodovanih. V tem času morajo reševalci priti na kraj dogodka, prepoznati resnost poškodb, ponesrečenca rešiti iz vozila in ga nato spraviti do bolnišnice. 

Zelo pogosto se zaplete pri reševanju iz zmečkanega vozila, ko je potreben tehnični poseg, oziroma rezanje ter razpiranje odprtin. Najsodobnejši avtomobili so namreč pasivno zelo varni zahvaljujoč uporabi tako imenovanih ultratrdnih jekel, še posebej okoli stebričkov in na drugih najbolj izpostavljenih območjih. A ko je potrebno takšno jeklo v najbolj kritičnih minutah identificiratiin in se ga ustrezno lotiti, so lahko reševalci, v prvi vrsti gasilci, postavljeni pred nerešljivo nalogo.

"S tem namenom je bila uvedena standardizirana shema v velikosti A4, ki ji rečemo Reševalna karta in vsebuje informacije o ojačitvah, rezervoarju goriva, akumulatorju, zračnih mehovih in jeklenkah s plinom pod tlakom. Na njej so prikazane tudi ustrezne točke za rezanje posameznih delov vozila, kar reševalcem oziroma gasilcem olajša delo in prihrani dragoceni čas," pojasnjujejo pri AMZS. "Standard za reševalno karto se uporablja po celotni Evropi, velika zasluga pa gre proizvajalcem avtomobilov, ki so bili pripravljeni deliti podatke z reševalci in širšo javnostjo."

Zelo pomembno, da vedo, v kaj se spuščajo

Sistemi, ki lahko ob trku potnikom rešijo življenje, so po drugi strani v primeru sprožitve med reševanjem zelo nevarni za reševalce kot tudi ukleščene potnike. "Novosti, ki so v vozila vgrajene z namenom povečanja varnosti potnikov, so velik prispevek k varnosti potnikov, hkrati pa so lahko dodatna nevarnost za potnike in gasilce kakor tudi dodatna ovira pri reševanju ponesrečencev iz jeklenega objema vozil," pojasnjuje poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek. "Vsekakor se morajo gasilci za uspešno ukrepanje v primeru prometnih nesreč ves čas usposabljati na obnovitvenih in dopolnilnih tečajih ter spremljati vse novosti, ki se pojavljajo na trgu vozil." Seveda pa morajo imeti gasilci na razpolago tudi takšno opremo, ki je kos sodobnim rešitvam v avtomobilih.

Nad hibride in električne le s posebnimi rokavicami

Posebno poglavje so v primeru nesreč električna in hibridna vozila. Pri teh morajo gaislci najprej izklopiti stikalo za vžig, s čimer se ugasne tako bencinski kot električni motor ter se prepreči električni tok po kablih. Odklopiti morajo tudi 12-voltni akumulator in izklopiti varovalke za hitro prekinitev električnega napajanja ter odklopiti glavno stikalo na pogonskem akumulatorju, pri vsem tem pa morajo uporabljati ustrezne zaščitne rokavice, pojasnjujejo gasilci.

Mesto ima pod voznikovim senčnikom

Gasilci morajo biti torej tudi brez karte že sami po sebi ustrezno usposobljeni o napravah, s katerimi se lahko srečajo v določenem vozilu. AMZS in drugi evropski avtomobilski klubi vsem voznikom priporočajo, naj imajo reševalno karto v avtu. Za svoj model vozila si jo lahko natisnejo na spletni strani www.rescuesheet.info, dogovorjeno standardizirano mesto, kamor jo mora zatakniti, pa je senčnik na voznikovi strani. Pri AMZS svojim članom karto na podlagi vloge izdelajo brezplačno, poleg pa dobijo tudi nalepko za vetrobransko steklo, ki reševalce obvešča, da je v avtu karta. 

Potrebo po reševalni karti bo sicer v prihodnje nadoknadil sistem e-klic, ko bo avtomobil poleg avtomatskega javljanja položaja klicnemu centru že sporočil tudi vse bistvene podatke o vozilu, tako da bodo reševalci še pred prihodom na mesto nesreče seznanjeni, s katerim vozilom bodo imeli opravka.

Več o avtomobilizmu na avtomobilističnem forumu med.over.net.

Komentarjev 7
  • zdrej 13:34 05.maj 2015.

    aja pa še to. Ti ki te pridejo ven rezat, so ponavadi poklicniki! stopnja alkohola pri teh pa je 0,0.

  • zdrej 13:31 05.maj 2015.

    Se strinjam, da je boljše če imajo/mo gasilci te zadeve v HTR avtomobilih. Je pa fajn da bi pa javnost in operater 112 vedela, da še potem mora pri obveščanju zbrati informacijo o tipu avta, da si reševalec to pogleda ...prikaži več med potjo. za vsak tip pa ja ne more vedeti na pamet.

  • zdrej 13:29 05.maj 2015.

    Predstavi se s polnim imenom in priimkom, da se bo vedelo h komu ni potrebno iti. Lahko kar na 112 pokličeš s temi podatki!! Sao potem ne jokaj, ko bodo problemi. Nismo vsi gasilci pijanci, k večjemu kontra, zmerom ...prikaži večom manj je med nami alkoholikov. Recimo zadnjič nas je 3 od 5 iz istega PGD-ja pilo sokove.