Avto
171 ogledov

Ljudje le še redko točijo poln rezervoar

Bencinska črpalka Saša Despot
Koliko pa vi običajno natočite v rezervoar? Vedno počakate, da je polno, natočite za 20 evrov ali pa zgolj za desetaka?

Čeprav so cene naftnih derivatov od svojega vrhunca jeseni leta 2012, ko je bilo potrebno za liter 95-oktanskega bencina odšteti po 1,57 evra, za liter dizla pa 1,44 evra, padle za skoraj četrtino, pa so Slovence krizna zadnja leta očitno močno zaznamovala pri navadah, koliko so pripravljeni naenkrat privoščiti svojemu avtomobilu. 

Na največja naftna trgovca v Sloveniji Petrol in OMV smo se obrnili z vprašanji, koliko goriva natoči v vozilo povprečen voznik avtomobila na bencinski črpalki. Medtem ko so nas na OMV odslovili, da "zaradi korporativne politike družbe" teh informacij ne bodo delili z javnostjo, so bili pri Petrolu precej bolj ustrežljivi, saj tega področja nimajo označenega kot poslovno skrivnost.

Polno jih toči le še četrtina, raje pridejo večkrat

Kot je za Žurnal24 pojasnil Aleksander Salkič iz Petrola, pri naftnem trgovcu sicer ne opravljajo natančnih analiz glede polnjenja rezervoarjev, vseeno pa imajo vsaj okvirne ocene o obnašanju kupcev:

- povprečna prodaja goriva na eno točenje je med 20 in 25 litrov,

- okoli 40 odstotkov kupcev zaokrožuje zneske na 10, 15, 20 ali več evrov,

- poln rezervoar natoči le okoli četrtina vseh kupcev.

Kot še dodaja Salkič, je v času krize postala še precej bolj opazna praksa, da več kupcev zaokrožuje znesek na 10, 20 evrov in večkrat polni rezervoar z manjšimi zneski. 

Stalna vožnja na rezervi dokazano kvari motor

Ker gre verjetno upravičeno trditi, da vozniki s tako majhnimi zneski ne točijo v na pol poln rezervoar, temveč na črpalko zavijajo, ko jim že gori opozorilna lučka, s tem početjem precej ogrožajo pravilno delovanje in dolgotrajnost motorja. O tem smo se pogovarjali z izkušenim mehanikom. Več v prihodnjih dneh.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Žurnalček 19:12 07.oktober 2015.

    Zakaj bi vozil seboj 40 kilogramov več , kot pa mi je potrebno . Zadostuje mi 20 litrov in nič več , če pa , pa tankam na meji polno, izključno zaradi bojazni pred južno kvaliteto goriva!

  • jakec1575 11:51 06.oktober 2015.

    Tankat polno pomeni na kredo servisirat naftnega dobavitelja in notranja dolznost, da porabis natankano do konca meseca, ko bos ponovno tankal. navada je zelezna srajca. Če tankas malo, varcujes in kdaj kaksno pot naredis tudi pes ali s kolesom. Da ...prikaži več ne govorimo varnostno. Če ti ukradejo avto s polnim tankom, brez ustavljanja na crpali lahko pridejo do Srbije. Če imas tretjino tanka se morajo kje tudi ustavit na crpalki. Profiji najbrz ne, ker ga nalozijo v tovornjak. Ampak slovenski amaterji pa morajo ali prej pes na crpalko s kantico pred krajo ali pa tankajo.

  • Lavdan 08:56 06.oktober 2015.

    Bolj poretko tankam polno, a če bi tankal po 10 evrov bi tankal bolj pogosto.