Avto
587 ogledov

Madžarska bo nedaleč od Slovenije služila s samodejnimi vozili

Mercedes-benz vision tokyo Mercedes-Benz AG
Madžarska je nedaleč od slovenske meje pričela z gradnjo velikanskega kompleksa, ki bo med drugim namenjen avtomobilskim proizvajalcem za testiranje samodejnih vozil in druge raziskave.

V kraju Zalaegerszeg na zahodu Madžarske, le okoli 45 kilometrov stran od meje s Slovenijo, je madžarski predsednik vlade Viktor Orban v petek položil temeljni kamen za posebno testno stezo, ki bo vredna kar 123 milijonov evrov. 

Steza ne bo unikatna le na Madžarskem, temveč bo posebnost v radiju 500 kilometrov. Ležala bo na okoli 250 hektarjih površin, omogočala pa bo testiranja samovozečih avtomobilov ter drugih naprednih tehnologij, tam naj bi postal center za raziskovanje napredne mobilnosti, ki bo zaposloval številne strokovnjake.

"Prihodnost je našla Zalaegerszeg," je ob tem dejal Orban in poudaril, da se bo z investicijo Madžarska "zavihtela na svetovni zemljevid raziskav in razvoja ter testiranja v avtomobilski industriji" ter se utrdila kot ena osrednjih avtomobilskih proizvajalk v srednji Evropi. 

Madžarska že sedaj gosti tovarne, iz katerih prihajajo vozila znamk Mercedes, Audi in Suzuki, pri čemer prva dva slovita kot pionirja vgradnje tehnologije samodejne vožnje v vozila. Progo naj bi koristili tudi drugi proizvajalci naprednih tehnologij. Na slovesnosti so bili tako predstavniki korporacij Bosch, Continental, Huawei, General Electric ...

Steza naj bi pričela delovati že prihodnje leto. 

Orban je bližino slovenske meje izkoristil tudi za obisk kongresa največje slovenske opozicijske stranke. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • allstarr111 19:12 20.maj 2017.

    je pa kr pošteno povedal da je prihodnosz našla Zalaegerszeg, bil tam kr nekajkrat leta 99 je zadeva zgledala enako kot ko so rusi odšli

  • janez 13:16 20.maj 2017.

    V Sloveniji pa polagajo temeljne kamne za mušeje, multikulti vrtce, šole itd. Bruh ...