Avto
126 ogledov

Maribor: polnilnica za električna vozila

Nova električna polnilnica v Mariboru. (Foto: Proizvajalec) Žurnal24 main
V Mariboru so postavili novo polnilno mesto za vozila na električni pogon. Ta bo omogočala hitrejšo vpeljavo električnih vozil v Sloveniji.

Sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo (SODO), TECES, tehnološki center za električne stroje v okviru projekta CESLA, Mariborska razvojna agencija in podjetje Belmet Mi, d.o.o., Merilni instrumenti in oprema, so partnerji pri postavitvi novega polnilnega mesta za polnjenje vozil na električni pogon. Električne polnilnice poleg učinkov varovanja okolja predstavljajo tudi energetske prihranke. Zato jim bo Sodo še naprej namenjal pozornost in sodeloval pri postavljanju novih polnilnih mest po Sloveniji.

Sodo skupaj s partnerji – TECES, tehnološkim centrom za električne stroje, Mariborsko razvojno agencijo in podjetjem Belmet Mi, d.o.o., Merilni instrumenti in oprema – nadaljuje dejavnosti ustvarjanja pogojev za vzpostavitev mreže polnilnih mest za polnjenje električnih vozil v Sloveniji. Tako je Sodo letos sodeloval pri vzpostavitvi dveh novih polnilnih mest, do konca leta pa načrtujejo vzpostavitev še enega polnilnega mesta. Že na začetku meseca septembra je Piran postal bogatejši za novo električno polnilno mesto, od danes naprej pa bodo vozila na električni pogon polnilno mesto našla tudi na Štajerskem, konkretneje v Mariboru, na Pobreški cesti 20, pred zgradbo Mariborske razvojne agencije, tik za Europarkom. Z novim električnim polnilnim mestom želijo partnerji povečati ozaveščanje in podporo uvajanju trajnostne električne mobilnosti v Podravju ter spodbujati uvajanje ultra-lahkih električnih vozil v projektu CESLA, sofinanciranim v okviru Operativnega Programa Slovenija-Avstrija 2007–2013.

Sodo je polnilno mesto v Mariboru opremil z analizatorjem mreže, ki mu bo omogočal merjenje vplivov polnjenja električnih vozil na elektrodistribucijsko omrežje. S tem bodo lahko vzpostavili zanesljivejše napovedi o povratnih vplivih polnilnih mest na elektrodistribucijsko omrežje v prihodnosti. Rezultati merjenja teh vplivov bodo Sodu služili za pravilno načrtovanje in razvoj elektrodistribucijskega omrežja v Sloveniji. To je bil tudi osnovni razlog Soda za postavitev promocijskih polnilnih mest za polnjenje vozil na električni pogon.

Električna polnilnica bo omogočala hitrejšo vpeljavo uporabe električnih vozil v Sloveniji. S tem v Sodu soustvarjajo infrastrukturne pogoje za večjo prisotnost in uporabo električnih vozil. Prav tako želijo z električnimi polnilnicami po Sloveniji vzpostaviti pogoje, v katerih bodo lahko posamezniki v čim večji meri prispevali k varovanju narave in okolja in pri tem tudi prihranili pri stroških za vožnjo, saj si Sodo skupaj s partnerji prizadeva doseči čim večjo prepoznavnost polnilnih mest za polnjenje vozil na električni pogon kot ene izmed možnosti za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v ozračje, vozniki pa bodo pri tem beležili tudi prihranke pri energentih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.