Avto
127 ogledov

Mazda CX-3: Povpraševanje nad zmožnostmi uvoznika

Mazda CX-3
1/18
Gregor Prebil
Mazda je v Sloveniji začela s prodajo povsem novega modela CX-3, za katerega slovenski uvoznik meni, da bo predstavljal kar petino vseh prodanih Mazdinih vozil v Sloveniji. Izplen bi bil še večji, če bi lahko na leto dobavili več kot 200 vozil, kot je za letos predvideno za slovenski trg.

Pri Mazdi nadaljujejo s širitvijo modelne palete. Kako pomemben bo za njih novi predstavnik krepko naraščajočega B-suv segmenta nakazuje podatek o večjem bratu CX-5, ki je kot prvi ponudil zdaj že prepoznavno skyactiv tehnologijo in kodo dizajn. Mazda je milijon modelov dražjega in večjega CX-5 prodala v vsega treh letih, časovno prej ji je to uspelo le z modelom mazda3.

Križancev več kot srednje velikih limuzin

B-SUV segment je v velikem porastu in pri Mazdi niso mogli več čakati. Če je bilo v Sloveniji v tem segmentu še leta 2011 prodanih vsega 800 križancev, predvidevajo, da jih bo letos že 4500, kar je 7,5 odstotka vseh prodanih vozil v Sloveniji in več kot je velik D segment (5 odstotkov), v katerem je mazda6.

Strokovnjaki uspeh križancem pripisujejo trendovskemu dizajnu, ki v kombinaciji z višjim sedenjem ponujajo boljši občutek varnosti. Pri Mazdi izpostavljajo, da je recept za uspeh prav dizajn, o čemer smo se na mednarodni predstavitvi pogovarjali z vodjo programa za CX-3.

Sorodnica z mazdo2

CX-3 je narejen na platformi nedavno predstavljene in tudi že preizkušene na testu, mazde2. To pomeni enako medosno razdaljo, a večje zunanje mere in večji prtljažnik, ob višji, 15,5-centimetrski oddaljenosti od tal. V segment križancev prinaša premium materiale in tehnološko vsebine, kot je radarski tempomat, ki jih do zdaj nismo bili vajeni. CX-3 ni bila prikrajšana niti za druge asistenčne sistem, ki smo jih spoznali v mazdi6 in CX-5, kot so nadzor mrtvih kotov, opozorilo za zapuščanje voznega pasu, sistem za izogibanje trkov … Na voljo so tudi LED aktivni žarometi.

Mazdin sistem za povezljivost mazda connect prinaša možnost posodobitev v prihodnosti, zdaj pa omogoča povezljivost s pametnimi telefoni, povezavo s spletom in poslušanje do 40.000 internetnih radijskih postaj. Po vzoru na druge modele ima tudi head-up zaslon, samostoječ 7-palčni zaslon, s katerim se upravlja z vrtljivim krmilnikom in gumbi okoli njega za lažji dostop do informacij.

Mazda CX-3 | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Sliši se nenavadno: dvolitrski bencinski motor

Mazda se še vedno upira zmanjševanju motorjev in dodajanju turbopuhal, saj prisega na svojo skayactiv-G tehnologijo bencinskih motorjev.

Na izbiro sta dva bencinska dvolitrska atmosferska agregata z 88 kilovatov moči (120 KM) in 110 kilovatov moči (150 KM) in en turbodizelski agregat z 77 kilovatov moči (105 KM). Menjalnika sta bodisi šeststopenjski ročni ali samodejni, dva sta tudi pogona, na prednji kolesi ali na vsa štiri kolesa.

Mazda CX-3 | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


Na ceniku je pet stopenj opreme (emotion, challenge, attraction, revolution in revolution top). Osnovni paket (emotion) prinaša klimatsko naprav, blutooth in tehnologijo i-stop za samodejna zaustavitev in zagon motorja ob ustavljanju vozila. Že drugi paket opreme prinaša mazda connect sistem s sedempalčnim ekranom in vrtljivim vmesnikom, samodejno klimo, tempomat. Oprema attraction med drugim dodaja head-up zaslon, športne merilnike, ogrevane sprednje sedeže. Prav opremi challenge in attraction naj bi bili najbolje zastopani v Sloveniji.

Od 15.490 evrov dalje

Najcenejši je vstopni bencinski model v kombinaciji z osnovno stopnjo opreme in dvokolesnim pogonom, ki stane 15.490 evrov, z opremo challenge stane 17.290 evrov, z opremo attraction pa 18.990 z ročnim in 20.790 s samodejnim menjalnikom.

110-kilovatni bencinski motor z opremo revolution in štirikolesnim pogonom stane 22.390 evrov z ročnim in 24.190 s samodejnim menjalnikom.

Cene na dizelski strani se začnejo pri 19.090 evrih za opremo challenge.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.