Avto
1934 ogledov

Mazda je predstavila novega velikana

mazda CX-90
1/14
Mazda
Mazda je predstavila svojega novega križanca, mazdo CX-90.

Mazda CX-90 bi v Evropi sicer bila velik križanec v ponudbi Mazde, v ZDA pa velja za srednje velikega križanca. V bistvi pa gre za povečano evropsko mazdo CX-60 in je drugi model Mazdine nove linije velikih križancev, ki jo bosta poleg obeh omenjenih križancev do konca leta predstavljala še dva: mazda CX-80 v Evropi in Japonski ter mazda CX-70 v ZDA.

Evropski kupci bodo torej razočarani, saj bo predstavljeni CX-90 na voljo predvsem v ZDA.

Mazda CX-60 Test Avto Mazda z novim SUV modelom zapeljala na igrišče za velike fante

mazda CX-90 | Avtor: Mazda Mazda

Mazdo CX-90 so zato razvili predvsem v okviru tistega, kar pričakujejo stranke a severnoameriškem trgu. To pomeni predvsem, da je avtomobil širok in dovolj dolg, da omogoča tri vrste sedežev. Ohranja pa tudi pričakovano dinamične vozne lastnosti in izraža »občutek vitalnosti«, ki ga omogoča oblikovni jezik KODO. Tako kot v mazdi CX-60, pa tudi v mazdi CX-90 lahko zaznamo elemente japonske estetike.

Mazda rotacijski motor Wanklov motor Avto V prid elektrike se je vrnil rotacijski motor na bencin

Pod motornim pokrovom bo na voljo predvsem novi 3,3-litrski turbobencinski vrstni šestvaljnik, ki mu bo pomagal 48-voltni blagi hibrid, na voljo pa bo tudi priključno hibridni pogonski sklop z 2,5-litrskim štirivaljnikom in elektromotorjem. Tudi tu bo na voljo štirikolesni pogon s prioriteto zadnjega pogona.

mazda CX-90 | Avtor: Mazda Mazda

Pri Mazdi izpostavljajo tudi možnost tretje sedežne klopi, ki so ji namenili lastne šobe klimatske naprave, in vrsto možnosti nastavitev po lastni želji. Opozarjajo tudi na sistem »pogled skozi«, ki intuitivno prikazuje informacije, ki so potrebne za vožnjo, vozniku pa je na voljo tudi velik projekcijski zaslon na vetrobranskem steklu.

Joachim Kunz Intervju Avto Mazda spet povsem izven okvirjev

mazda CX-90 | Avtor: Mazda Mazda

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.