Avto
4 ogledov

Mazda komunicira s tramvaji

Mazda6 Mazda
Mazda je predstavitev najsodobnejšo varnosto tehnologijo, ki omogoča kominikacijo avto - tramvaj.

Mazda bo začela z oktobrom preskušati edini sistem povezave med avtomobili in tramvaji na svetu. Družba bo začela tudi s testiranjem sistema ASV-5 (Advanced Safety Vehicle – napredna varnost vozila) Mazda6 na japonskih cestah.

Tipala in kamere prepoznavajo gibanje

Prvi sistem te vrste na svetu deluje na osnovi radijskih valov valovne dolžine 700 MHz. Omogoča izmenjavo množice podatkov med avtomobilom in tramvajem, npr. vrsto in položaj vozila, podatke o smeri vožnje, o zaviranju in delovanju smernikov. Limuzina ASV-5 je opremljena tako s samodejno delujočimi mili- in mikrovalovnimi tipali, kot tudi s kamerami za nadzor okolice, za prepoznavanje pešcev, cestnih oznak, drugih vozil in seveda tramvajev.

Namen preskušanja je potrditi zmožnost komunikacijskega sistema za preprečevanje nezgod. Testi se izvajajo na cestah Hirošime, kjer tramvaji prepeljejo dnevno 150.000 ljudi in, kot v večini evropskih držav, predstavljajo osnovno javno prevozno sredstvo. To napredno tehnologijo je razvil konzorcij pod okriljem Mazde, sestavljen iz strokovnjakov Tokijske univerze, družbe Električne železnice Hirošime in Japonskega nacionalnega laboratorija za varnost prometa in okolja.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.