Avto
11 ogledov

Mazdina samurajka nabrusila katano

Mazda 3 sport
1/16
Andrej Leban
Mazda 3 sport po prenovi ohranja videz in zmogljivosti ene najbolj dinamičnih kombilimuzin, vendar 1,6-litrski bencinar izkoristi vsega.

Druga generacija Mazdinega prodajnega aduta sicer tudi doslej še ni dajala videza, da jo teži EMŠO, vseeno pa so v tovarni pohiteli in ji z rahlimi spremembami omogočili svež veter v jadra. Spremembe bodo na zunaj opazili le poznavalci. Nekoliko drugačen je "obraz" s spremenjenim odbijačem in okroglimi meglenkami, zadnji odbijač pa je malce krajši v prid lažjega dostopa do prtljažnika. Tudi znotraj je treba spremembe iskati z lupo, še najbolj očitna je bela barva merilnikov z indikatorjem prestav in lepši videz nekaterih stikal. Nič pretresljivega torej, vendar roko na srce, bistvenih sprememb si nismo niti želeli.

Se pa pozna, da so si inženirji več časa vzeli za "drobovje". Opazna je namreč še zanesljivejša lega na cesti, ki jo nadzorujemo prek zelo natančnega volana. Testna mazda z opremo LX je imela tudi pred nekaj časa nagrajeni sistem za opozarjanje pred mrtvimi koti, ki deluje zelo zanesljivo.

Zmogljiva navigacija

Zanimiva je bila tudi vgradna Tom Tomova navigacijska naprava infotainment, ki je bila del 800 evrov vrednega paketa Navi. Njena dodana vrednost so nekatere funkcije, kot so možnost povezovanja z internetom ali dolgoročno spremljanje voznih tokov in posledično svetovanje alternativ. Čeprav je Tom Tomov vmesnik grafično privlačen in informativen, smo vseeno imeli nekaj začetnih težav pri odkrivanju elementarnih funkcij, kot je prekinitev poti.

Prešibak motor

Motor v testni mazdi je bil 1,6-litrski vstopni bencinar s 77 kilovati. Primeren je predvsem za voznike, ki dnevno prevozijo krajše razdalje in pri tem dajejo prednost porabi pred zmogljivostmi. Njegova prožnost in zmogljivosti namreč še zdaleč ne morejo izkoristiti vseh danosti podvozja, pri priganjanju pa tudi poraba ni več majhna. Nam jo je uspelo v kombinirani vožnji ukrotiti pri 7,5 litra.
Končna cena 20.390 evrov za mazdo 3 sport z vstopnim motorjem, dovolj veliko količino opreme in kovinsko barvo je še zdržna, čeprav konkurenti za ta denar ponujajo močnejšo motorizacijo. V njen bran je treba upoštevati podatek o kakovosti, ki jo dokazujejo neodvisni testi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.