Avto > Mehanik leta
4173 ogledov

Tako mlad, pa že ima naslov najboljšega mehanika v državi

Mehanik leta 2019
1/7
Anže Petkovšek
Mehanik leta 2019 je postal Žan Umek.

Dobili smo novega najboljšega mehanika v Sloveniji. Na tekmovanju, ki ga skupaj organiziramo spletni portal Žurnal24.si in specializirana revija Mehanik in voznik, strokovno pa ga izvaja ljubljanski Strokovno izobraževalni center, se je v zahtevnih nalogah vzdrževanja vozil pomerilo osem finalistov. Izbrani so bili na podlagi okoli 50 tisoč glasov v spletnem glasovanju. 

S šestimi nalogami je v finalu najbolj suvereno opravil najmlajši med njimi, komaj 21-letni Žan Umek iz vasi Škrbina na Krasu, ki je sodeloval že na lanski izvedbi tekmovanja in osvojil tretje mesto.

Na drugo mesto je Žan zrinil lanskoletnega prvaka, 28-letnega Anžeta Sokliča iz Šmartnega pri Litiji. Tretje mesto pa je zasedel Boštjan Pestotnik iz vasi Kostanj v Tuhinjski dolini.

Žan Umek je imel najboljši seštevek točk v šestih različnih nalogah. V njih so morali kandidati pokazati veliko teoretičnega znanja, praktičnega poznavanja avtoelektrike in avtodiagnostike, zgolj s tipom so morali prepoznati različne sestavne dele avtov in v menjavi alupnevmatik s senzorjem tlaka dokazati, da mora poleg hitrosti vulkanizer obvladati tudi strokovnost. Malo za zabavo in malo zares pa so na koncu finalisti sestavljali še model avtomobila iz kock. 

Mehanik leta 2019 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Mehanik leta 2019 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Poleg profesorjev srednje tehnične šole sta bila v strokovni komisiji tudi predlanski zmagovalec Robert Eržen in kot predstavnik sekcije avtoserviserjev pri Obrtno-gospodarski zbornici Peter Caserman. 

Letošnje tekmovanje je v takšnem okviru že šesto po vrsti, dobili pa smo četrtega najboljšega mehanika. Tri leta zapovrstjo je bil najboljši v državi Primož Rožnik, po eno leto pa Robert Eržen in Anže Soklič. Ta je letošnjemu zmagovalcu Žanu Umku tudi predal v roke prenosni pokal, simbol tekmovanja.

Namen tekmovanja je širjenje glasu o dobrih mehanikih in znanj o dobro vzdrževanih in s tem varnih vozilih, zato se bomo na spletni strani Zurnal24.si v okviru izbora Mehanik leta še naprej trudili iskati dobre prakse in najboljše mehanike, ne glede na to, ali prihajajo iz pooblaščenih ali neodvisnih servisnih mrež oziroma imajo neodvisno mehanično delavnico.  Obširnejši članek z reportažo o izboru Mehanik leta 2019 pa si lahko na naši spletni strani preberete jutri.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Nelmienna
    Nelmienna 23:42 03.december 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com