Avto > Mehanik leta
210 ogledov

Vrhunska skladiščna logistika

Logistične center Stahlgruber
1/10
Revija Mehanik in voznik
Logistični center podjetja Stahlgruber v nemškem Sulzbach–Rosenbergu oskrbuje vse prodajne enote v šestih državah. V skladišču imajo stalno 170.000 avtomobilskih nadomestnih delov in servisne opreme. Prihodnje leto bo zgrajena sedma faza skladišča.

Stahlgruber je največje evropsko podjetje za prodajo avtomobilskih delov in opreme za mehanične delavnice. Njihov prodajni program obsega več kot pol milijona različnih nadomestnih delov in opreme za mehanične delavnice priznanih proizvajalcev. Za nemoteno logistiko in dobavo blaga v Nemčijo, Avstrijo, Italijo, Hrvaško, Češko in Slovenijo skrbijo v centralnem logističnem centru in skladišču v Sulzbach–Rosenbergu, za katerega sami pravijo, da je v osrčju Evrope.

Doseg 600 kilometrov preko noči

Logistične center Stahlgruber | Avtor: Revija Mehanik in voznik Revija Mehanik in voznik
Širina prodajnega programa je pripomogla, da je Stahlgruber postal številka ena na področju prodaje nadomestnih delov in avtoservisne opreme. Doseg centralnega skladišča je okoli 600 kilometrov, kar pomeni, da je naročeno blago dobavljivo preko noči do vseh partnerjev oziroma avtohiš, tudi slovenskih. 

Skladišče je razdeljeno na šest posameznih delov, ki so ločeni glede na vrsto blaga. V visokoregalnem delu so uskladiščeni težji in večji deli ter maziva in olje, na drugem koncu je skladišče za manjše dele. Število enot, ki jih dnevno vzamejo iz regalnih mest je 76.000, ne glede na to ali gre za zaboje in škatle z več deli, ali pa za en sam tako majhen del, kot je na primer vžigalna svečka. Vse blago v celotnem skladišču se obrne osemkrat letno, zato jim tudi ni treba delati sprotnih inventur. Tehnološko najbolj dovršeno je visokoregalno avtomatizirano skladišče, ki je v celoti vodeno računalniško, in med drugim omogoča tudi zaznavanje, kdaj bo potrebna naslednja operacija v posameznem regalu in če je to v kratkem času, regal ostane odprt.

V skladišču imajo skladiščenih 170.000 artiklov, vrednost blaga v njihovih prodajnih hišah je 130, v skladišču pa 85 milijonov evrov. Imajo 97,5 odstotno zalogo, namenjeno dobavi, 2,5 odstotka delov pa naročijo pri dobaviteljih.

V gradnji novo avtomatizirano skladišče

Logistične center Stahlgruber | Avtor: Revija Mehanik in voznik Revija Mehanik in voznik
Trenutno je osrednje Stahlgruberjevo skladišče v sedmi fazi razširitve, za katero bodo namenili 34 milijonov evrov. Novogradnja bo terminal za sprejem blaga z avtomatiziranim skladiščem za majhne dele in drobni material, območjem za reciklažo in povezovalnim mostom za prehod ljudi in transport blaga.

Gradnja bo stala skoraj 18 milijonov evrov, logistične naprave še nadaljnjih 16 milijonov. Z gradnjo so pričeli pred enim letom, sedma faza bo končana sredi prihodnjega leta. Sedanjim 107.000 kvadratnim metrom pozidanih površin se bo pridružilo dodatnih 20.000 kvadratnih metrov, skupna prostornina zgradb se bo s sedanjih 614.000 kubičnih metrov povečala skoraj za tretjino, pridobili bodo novih 165.000 skladiščnih mest. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.