Avto > Mehanik leta
1019 ogledov

Že kot otrok je v očetovi delavnici držal izvijač

Osebni arhiv
Eden najmlajših kandidatov za naziv Mehanika leta 2018 je Žan Umek, 20-letni avtoservisni tehnik, ki prihaja iz kraške vasi Škrbina.

Lahko bi rekli, da mu je bil poklic mehanika položen v zibelko, saj je tudi njegov oče Robi avtomehanik. Tako ga je opazoval že od malih nog v avtomehanični delavnici, ki jo ima doma. Bil je zraven pri raznih popravilih, že kot otrok je v rokah držal izvijač. 

Proti koncu osnovne šole je že znal opraviti manjša avtomehanična popravila in zamenjati pnevmatiko. Pri izbiri srednje šole odločitev ni bila zahtevna. Vpisal se je na Šolski center Nova Gorica, smer avtomehanik, kasneje avtoservisni tehnik. S pridobljenim teoretičnim in praktičnim znanjem, doma in v šoli, se je tako lani pomeril v oddaji Volan in postal 3. najboljši in najhitrejši mladi serviser v Sloveniji.

Kljub temu da je Žan šele letos končal šolo, lahko kljub le 20 letom zapišemo, da je fant z veliko izkušnjami in znanjem. Zasluga gre vsekakor tudi njegovemu vzorniku in najboljšemu učitelju, očetu, ki je avtomehanik že 35 let in ki mu nesebično predaja znanje ter mu omogoča, da se dokazuje v svojem poklicu. Njegov oče pa mu ni le mentor, ampak tudi delodajalec.

Žan je zaposlen v družinskem podjetju, ki se nahaja na naslovu Škrbina 46b, 6223 Komen. Podjetje Avtomehanika in vulkanizerstvo Robi Umek s. p. deluje že 25 let. Najprej je bilo podjetje zgolj z avtomehanično dejavnostjo, pozneje leta 1999 pa se je razširilo še na področje vulkanizerstva. Njihov glavni cilj je, da se stranki nudi čimprejšnja pomoč pri popravilu vozila ali pri menjavi pnevmatik in da je storitev opravljena kakovostno.

Začelo se je glasovanje za najboljšega Mehanika leta 2018. Pri določitvi osmih finalistov smo glavno vlogo podelili vam, bralcem, da boste osmerico z največ glasovi popeljali v veliki finale. Glasujete lahko tukaj.

Družinsko podjetje nudi popravila in servis motornih vozil, servis motornih koles, nakup in menjavo pnevmatik, diagnostiko vozil s pomočjo računalnika, servis, popravilo in polnjenje avtomobilskih klim, kot novost pa se v podjetju opravlja tudi dezinfekcija potniškega prostora z ozonom.