Avto
61 ogledov

Mehki brišejo dlje in bolje

Menjava brisalnikov ni zapleten postopek, zato lahko, če delo opravite sami, pri Žurnal24 main
Pri menjavi brisalnikov posezite po tistih brez loka, a bodite pozorni na kakovost. Originalni brisalniki so lahko veliko dražji. Velike cenovne razlike so tudi med posameznimi avtomobilskimi znamkami.

"Marsikomu je pri menjavi brisalcev najpomembnejša cena, čeprav so izdelki slabše kakovosti, med vožnjo zelo glasni in slabo učinkoviti. Na dolgi rok se vsekakor izplača dati prednost kakovosti," pravi Aleš Boršnak iz trgovine za nadomestne dele GMT.

Brisalci starejšega tipa, ki imajo še kovinski lok, so resda cenejši od modelov brez loka (tako imenovani aero oziroma mehki tip), vendar pa so ADAC-ovi testi dokazali, da slednji veliko učinkoviteje čistijo vetrobransko steklo tako v zimskih dneh kot v poletni vročini. Najnovejši preizkus omenjenega nemškega avtomobilističnega združenja je na prvo mesto uvrstil Boscheve aero twin brisalnike, ki so vlogo zelo dobro opravljali tudi na dolgi rok in ne glede na intenzivno obsevanje s svetlobo, ki marsikateri brisalnik utrdi in jih med uporabo naredi glasne.

brisalec, tabela | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Brisalnike brez loka je mogoče dobiti tudi za večino avtomobilov, ki imajo sicer originalno nameščene še kovinske brisalnike. Nekateri trgovci ponujajo tudi zgolj gumico, ki jo namestimo namesto obrabljene. Boršak takšen nakup odsvetuje, saj je gumico težko pravilno fiksirati, poleg tega pa se tudi ohišje brisalnika z uporabo obrablja in po več tisoč kilometrih svoje funkcije ne more več opravljati tako dobro.

Francozi dražji od nemcev
Strokovnjaki svetujejo, da pred nakupom vsekakor primerjate cene, saj so lahko razlike med različnimi proizvajalci precejšnje, a ne nujno na račun kakovosti. Zanimiva je tudi razlika med avtomobilskimi znamkami. Brisalniki za nemške avtomobile so po ugotovitvah ADAC-a precej cenejši od tistih za "francoze". Čeprav so neoriginalni brisalniki praviloma cenejši, smo sami ugotovili, da se brisalce za najbolj prodajani slovenski avtomobil renault clio vseeno izplača menjati na pooblaščenem servisu, medtem ko so denimo brisalniki za najbolj prodajana modela v nižjem-srednjem in srednjem razredu kar za 40 odstotkov cenejši, če jih kupite v trgovini z nadomestnimi deli.

Sprej odbija vodo
V specializiranih trgovinah je mogoče dobiti različne tekočine za nanos na vetrobranska strela. Ob nanosu se na vetrobranskem steklu ustvari tenak film, ki ga zaščiti pred madeži in umazanijo, istočasno pa omogoča hitro odtekanje vode, tako da je vidnost tudi v slabših vremenskih pogojih dobra. Tovrstni premazi so še posebej primerni za obrabljena vetrobranska stekla, saj zapolnijo majhne luknjice na njihovi površini.

Nanos je treba obnoviti enkrat na mesec, na ostale steklene površine avtomobila pa vsake tri mesece.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.