Avto
6139 ogledov

Mikrovalovke umazane za več milijonov avtov

Mikrovalovna pečica Žurnal24 main
Presenetljiva količina toplogrednih plinov, ki jih izpustimo v Evropi v zrak po zaslugi mikrovalovnih pečic.

Študija Univerze Manchester je ugotovila, da vse evropske mikrovalovke skupaj v procesu izdelave, delovanja in razgradnje izpustijo v zrak toliko toplogrednega plina CO2 kot sedem milijonov avtov. 

19 mikrovalovk torej povzroči toliko ogljikovodikovih emisij kot en avtomobil. 

Največji delež emisij odpade na porabo elektrike, ki je potrebna za delovanje pečic, še posebej če prihaja iz nečistih virov. Problem posrednih emisij zaradi kuhinjskih naprav bo še naraščal, saj naj bi prodaja mikrovalk do konca tega desetletja narasla na 135 milijonov na leto. 

Avtorji študije priporočajo proizvajalcem, naj področju učinkovitosti namenijo več pozornosti, nasvete, kako čim manj obremenjujoče uporabljati mikrovalovke, pa imajo tudi za kupce. Med osnovnimi nasveti je tisti, da naj uporabnik prilagodi temperaturo oziroma čas obdelave hrane v mikrovalovki na najnižjo sprejemljivo raven, piše The Guardian.

Profesor ogljičnega menedžmenta David Reay z omenjene univerze sicer opozarja, da je promet še vedno daleč hujši onesnaževalec, saj je tudi vozil na cestah neprimerno več kot mikrovalovk v stanovanjih.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • Skipi 09:58 28.januar 2018.

    Če je to res potem hladilnik, zmrzovalna skrnija, kuhinjski električni štedilnik, toplotna črpalka izpustijo v zrak precej več ogljikovega dioksida. Najbolje vse ukinit.