Avto
19 ogledov

Milijoni testnih kilometrov za vrhunske pnevmatike

Continental Continental
S programom Vision Zero želi Continental s svojimi naprednimi tehnologijami prispevati h končnemu cilju, ki stremi k svetu brez nezgod, poškodb in smrtnih žrtev na cestah.

Continental je v gumarski industriji že več kot 140 let, zato ni presenetljivo, da je danes eden od vodilnih proizvajalcev pnevmatik za osebne avtomobile in lahke tovornjake v Evropi. Bogata dediščina, z znanjem in neprecenljivimi izkušnjami so glavni razlogi, da je Continental postal eden od vodilnih proizvajalcev prvovrstnih pnevmatik in dobaviteljev avtomobilski industriji na svetu.

Ključno je temeljito testiranje

Čeprav je fraza "pnevmatike so edini stik avtomobila s cesto"; že precej oguljena, ta še vedno drži kot pribito. Pnevmatike vseh tipov vozil so bistvene za dobro lego na cesti, prispevajo k udobju, še posebej pomemben vidik pa je njihov vpliv na zavorno moč. Za zagotavljanje kar najboljših možnih karakteristik pa je ključno temeljito testiranje materialov in inovacij.

Miha Kofjač iz podjetja Continental takole opisuje obseg testiranja pnevmatik: "Naše pnevmatike testiramo na testnih stezah po vsem svetu, med drugim na Contidromu, ki je naša 'hišna' steza v bližini Hannovra. V Contidromu imamo tudi prvi povsem avtomatiziran sistem za testiranje pnevmatik AIBA, na katerem je mogoče vse leto izvajati teste na mokri in suhi podlagi."

"Med razvojem in testiranjem naših prvovrstnih pnevmatik proučimo prav vsak vidik varnosti in zmogljivosti. To se vsakič znova potrdi tudi na neodvisnih testiranjih po vsem svetu, na katerih dosegamo najvišje ocene priporočljivosti. Naše pnevmatike morajo opraviti tudi na stotine rigoroznih testiranj avtomobilskih proizvajalcev, ki se želijo prepričati, da pnevmatike izpolnjujejo najvišje standarde. Šele takrat so pnevmatike Continental odobrene za tovarniško opremo. Rezultat je, da skoraj vsako tretje vozilo v Evropi proizvodno linijo zapusti s pnevmatikami Continental."

Vsako leto za petsto poti okoli sveta

Vsega skupaj na leto preizkusijo kar 140 tisoč pnevmatik, s katerimi prevozijo okoli 200 milijonov kilometrov. Testiranja potekajo na privatnih testnih lokacijah v ZDA, na Novi Zelandiji in Švedskem, v Španiji in nenazadnje na dirkalni stezi blizu Hannovra: na Contidromu, ki je tudi sicer zelo priljubljena steza neodvisnih strokovnjakov.

Mednarodna ekipa poklicnih testnih voznikov opravi več kot 67 tisoč testov in bi z opravljeno kilometrino lahko 500-krat obkrožila svet. Šele po takšni temeljiti preizkušnji je neka inovacija sploh lahko odobrena. Na tak način Continental poskrbi, da vselej ponuja le najvarnejše, najudobnejše in najzanesljivejše rešitve za vožnjo.

Prva izbira vodilnih avtomobilskih proizvajalcev

Avtomobilski proizvajalci za prvo vgradnjo uporabljajo le prvovrstne pnevmatike, ki izpolnjujejo najstrožje standarde kakovosti. To zagotovijo tako, da od izdelovalca pnevmatik naročijo prek 100 različnih testiranj: od preizkusov največje hitrosti do zaviranja na mokrem in suhem, vodljivosti, udobja, glasnosti in zahtevanega števila prevoženih kilometrov.

Za tovarniško vgradnjo izberejo samo tiste pnevmatike, ki izpolnjujejo vse njihove zahteve, saj je to edini način, da se zagotovi primernost pnevmatike za avtomobil – naj bo to športni avtomobil ali majhen mestni avtomobil. Continental je na tem področju eden od vodilnih dobaviteljev avtomobilskih proizvajalcev, saj je skoraj vsak tretji avtomobil v Evropi ob dobavi opremljen z njihovimi pnevmatikami. Skupaj gre za več kot 500 različnih modelov vozil s platišči premera od 13 do 23 palcev.

Prihodnost v znamenju varnosti 

Podjetje, v katerem so prvi na svetu izdelali pnevmatiko s profilom na tekalni plasti, želi dokazati svojo inovativnost z vsakim novim izdelkom. Središče njihovih inženirskih izkušenj je v raziskovalnem centru v nemškem Hannovru, vsega skupaj pa inovativne rešitve za prihodnost išče več kot 1.000 znanstvenikov, inženirjev in projektantov v Evropi in ZDA.

Vsak nov test, ki ga naredijo, ima en osnovni namen: poskrbeti, da bo vožnja še varnejša. Tudi zato želijo čim več voznikov poučiti o pozitivnih učinkih na varnost, ki jih nudijo tehnološko napredne pnevmatike s pravilnim tlakom polnilnega zraka in ustrezno globino profila.  

Kljub velikanski gumarski dejavnosti pa se Continental ukvarja še z marsičem. Kofjač nam je ob tem povedal sledeče: "Poleg inovativnih pnevmatik je skupina Continental Automotive že razvila tudi prelomne tehnologije, ki jih dandanes srečamo že v večini sodobnih avtomobilov: sistemi za preprečevanje blokiranja koles (ABS), za elektronski nadzor stabilnosti (ESC) in za pomoč pri zaviranju v sili (EBA), če jih naštejemo le nekaj. To pa je šele začetek. Pametni avtomobili so v porastu, zato so sedaj možnosti, da dosežemo cilj programa Vision Zero, boljše kot kadarkoli."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.