Avto
14 ogledov

Mini odsekal pacemana, coupeja in roadsterja

Mini coupe in roadster MINI
Prav veliko presenečenje to ni, vseeno pa za samozavestno znamko, kot je MINI, novica ni ravno vesela - ukinja kar tri svoje modele, pacemana, coupeja in roadsterja.

Časi, ko smo zaradi množice modelnih izpeljan govorili "nov dan, nov mini", se očitno niso obrestovali. A zgodilo se je neizbežno, z medtem ko je na cestah že pol leta nova generacija osnovne različice minija, izpeljanki coupe in roadster ne bosta sledili. To je za AutoGude potrdil šef Minija za ZDA Patrick McKenna, saj ne en ne drugi pri kupcih nista naletala na kaj več kot mlačen sprejem. Nato pa je v sredo Peter Scwarzenbauer, član uprave BMW-ja, odgovoren za britansko znamko, dodal, da bodo na novi minijevi platformi izdelovali le še karavanskega clubmana in countrymana, torej nič več tudi trivaratne izpeljanke slednjega z imenom paceman, ki je bil sicer enega najmlajših modelov znamke.

Eden od razlogov za tržni neuspeh komentatorji pripisujejo dejstvu, da je med običajnim minijem one in coupejem ter med kabrioletom in roadsterjem preprosto premalo razlik, hkrati sta oba ukinjena modela dvosedežnika in s tem še manj praktična. Tudi glede dizajna se nista uspela proslaviti, coupejeva "čeladasta" streha je dvigala obrvi že od samega začetka. In še en argument, zakaj so kupci minijev raje ostali na konzervativni strani - tako roadster kot coupe sta bila občutno dražja. Tudi pri pacemanu je zgodba podobna, videz križanca z zgolj tremi vrati ni "vžgal". Trojico naj bi prenehali izdelovati v prihodnjih mesecih. 

Odslej naj bi se pri MINI-ju osredotočili na večje in bolj praktične modele (eden od njih je petvratni mini), morda pa je blizu proizvodnje tudi športni superleggera vision koncept, predstavljen letos spomladi. V osnovi pa naj bi bilo odslej v ponudbi le še pet modelov, torej 3- in 5-vratni mini, kabriolet, clubman in countryman.

Tudi na slovenskih cestah pacemana, coupeja in roadsterja praktično ni videti. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.